Deze site maakt gebruik van cookies, zodat wij je de best mogelijke gebruikerservaring kunnen bieden. Cookie-informatie wordt opgeslagen in je browser en voert functies uit zoals het herkennen wanneer je terugkeert naar onze site en helpt ons team om te begrijpen welke delen van de site je het meest interessant en nuttig vindt.
Canva vs. Adobe Express: wie wint terrein?
9 februari 2024
Communicatie gaat snel, razendsnel.
Het tempo valt voor marketeers en grafisch vormgevers vaak niet aan te houden. Heel wat bedrijven doen namelijk aan Agile Marketing: ze hebben content nodig voor hun site, mailings, social media kanalen en liever gisteren dan nu. Al deze content gaat vergezeld met afbeeldingen, animaties en video’s. Deze veelheid aan media en snelheid waarmee ze geproduceerd moeten worden, zetten de opkomst van nieuwe tools in gang. Ze richten zich naar de content creators van deze wereld en vinken de eisen en noden van Agile Marketing af.
Eén tool steekt er momenteel met kop en schouders bovenuit: Canva. Je komt het platform werkelijk overal tegen. Iets minder bekend is Adobe Express, een gelijkwaardig alternatief dat later op de markt verscheen.
Als expert in visuele communicatie negeren we deze tools niet. Integendeel, we verwelkomen ze in onze eigen collectie van grafische software en werken met veel plezier samen met onze klanten om ze efficiënter in te zetten en professionele on brand content te maken.
Maar welke van de 2 is nu de beste? Canva vs. Adobe Express, we zetten alles op een rijtje.
01 Adobe Express, dit moet je weten
Adobe Express, enkele jaren geleden beter bekend als Adobe Spark, is in elk opzicht het equivalent van Canva. Een grafische tool voor de creatie van allerhande media: statische en geanimeerde visuals, video’s en webpagina’s. Het maakt deel uit van de Adobe Creative Cloud.
- Freemium
- Naadloze integratie met de Adobe apps
- Import van Illustrator en Photoshop creaties mogelijk
02 Canva, dit moet je weten
Canva is dé tool van elke marketeer of content creator, en ook studenten. Het is een grafisch platform dat je in staat stelt om zowel statische als animaties en video’s te maken.
- Freemium
- Razendsnelle ontwikkeling van de mogelijkheden
- Efficiënte team functies
03 Canva vs. Adobe Express: waarin verschillen ze?
01. User interface
Canva: Bekend om zijn intuïtieve interface, is Canva ongelooflijk gebruiksvriendelijk. De functionaliteit van slepen en neerzetten, vooraf ontworpen sjablonen en een eenvoudig ontwerpproces maken het toegankelijk voor zowel beginners als professionals.
Adobe Express: Handhaaft de reputatie van Adobe voor gebruiksvriendelijke software. Hoewel iets complexer dan Canva, biedt het een reeks tutorials en handleidingen die gebruikers effectief door het platform leiden.
02. Stock foto + video
Canva: Een grote collectie aan zowel de gratis stock video en foto als betalende.
Adobe Express: Een aanzienlijke collectie in de gratis versie, een gigantische fotocollectie en andere grafische middelen in de betalende versie dankzij Adobe Stock.
03. Apps
Canva: Web app, desktop app, mobile app voor Apple en Android.
Adobe Express: Web app, Chrome app, mobile app voor Apple en Android.
04. Ontwerp flexibiliteit
Canva: Biedt een uitgebreide bibliotheek met sjablonen, afbeeldingen en lettertypen. Het is een uitstekende keuze voor snelle ontwerpen, grafische vormgeving voor sociale media en marketingmaterialen. De gratis versie geeft veel, met daarnaast aanvullende premium elementen.
Adobe Express: Integreert naadloos met de Creative Cloud van Adobe en biedt meer geavanceerde ontwerpmogelijkheden. Het is ideaal voor wie iets meer controle wil over z’n ontwerpen, vooral op het gebied van typografie en lay-out.
05. Brand management
Canva: De tool heeft een speciale functie om 1 of meerdere brands (huisstijlen) op te slaan en te beheren. Van hieruit kan je eenvoudig je logo’s, kleuren, typografie, iconen, grafische middelen en templates beschikbaar stellen voor alle teamleden.
Adobe Express: Heeft een brand management tool met dezelfde functie en mogelijkheden als Canva. Deze is sinds de laatste update echter gemengd met het gebruik van CC Libraries en naar eigen ervaring bij opleidingen in Express is dit soms verwarrend. Toch is deze functie vanuit het standpunt van een grafisch vormgever een pak sterker dan bij Canva.
06. Collaboration
Canva: Blinkt uit in samenwerking en stelt teamleden in staat om gelijktijdig aan ontwerpen te werken. Het is een geweldige optie voor bedrijven met meerdere bijdragers die samen ontwerpen moeten maken en bewerken.
Adobe Express: Blinkt ook uit op dit gebied en biedt delen van projecten en real-time samenwerking. De integratie met Creative Cloud door middel van CC Libraries is één van de krachtigste functies maar tegelijk ook een complicerende factor. Het is momenteel minder bedrijfsvriendelijk wat de opslag en beheer van projecten betreft.
07. Uitvoer en publicatie
Canva: Vanuit Canva exporteer je moeiteloos allerlei media formats zoals video en afbeeldingen. Canva blinkt echter uit door de toevoeging van enkele originele mogelijkheden. Zo kan je bijvoorbeeld een presentatie maken in Canva en deze vervolgens opnemen. Ook de “bulk creatie” functie (beschikbaar als add-on) waarbij je een reeks badges of posts kan maken op basis van een spreadsheet, kon op mijn persoonlijke sympathie en bewondering rekenen. De content planner en publisher functie voor teams is ook bewonderenswaardig.
Adobe Express: De veelheid aan media formats is ook hier aanwezig. Toch moet ik ook toegeven dat er een gebrek is aan nuttige add-ons en laat Canva net door die add-ons en innovatieve functies Express in het stof bijten. De content planner en publisher is NIET beschikbaar op team niveau wat het voor ons onbruikbaar maakt binnen een bedrijfsomgeving waar meerdere mensen de sociale kanalen gezamenlijk beheren.
08. Pricing
Beide platformen bieden een freemium aan. Gratis maar met beperkingen, hoewel bij beide platformen alle core features gratis zijn.
De premium features bij Canva zijn te vinden in:
- team collaboratie mogelijkheden,
- content publishing alsook in de collectie van stock middelen zoals templates en afbeeldingen.
De premium features bij Adobe Express zijn te vinden in:
- AI tools,
- Stock aanbod aan templates en beeldmateriaal.
Wie is nu de winnaar?
Zowel Adobe Express als Canva hebben specifieke functies die erg in hun voordeel spreken.
“Als Adobe fan moet ik echter met een beetje pijn in hart toegeven dat Canva vandaag de grote winnaar is in dit verhaal. Canva maakt de juiste balans op gebied van gebruiksgemak voor de niet-grafische gebruiker en de noden binnen een bedrijfsomgeving naar samenwerking. Canva is laser-focussed op de sectornoden en vindt op alles een actief antwoord”, Michael – Senior Graphic Designer & Trainer.
Adobe Express is eveneens zeer gebruiksvriendelijk en de integratie met de andere Adobe apps en bestanden is fenomenaal. Het is echter hun gebruiksvriendelijkheid binnen een bedrijfsomgeving die te wensen overlaat. Ze zijn nog zoekende op veel gebieden. Adobe sleurt ook een hele erfenis mee en wil de kracht van zijn professionele apps aan Express koppelen waardoor we een moeizame ontwikkeling zien.
De cijfers liegen er bovendien niet om: Canva 140 miljoen gebruikers tegenover 40 miljoen Creative Cloud gebruikers waarvan we niet weten hoeveel daarvan er effectief met Express werken. Dit maakt van Canva ook de veiligere keuze op langere termijn. Met dat aantal gebruikers en hun focus op de noden weet je dat het een betrouwbare tool is waar je een krachtige workflow op kan uitbouwen.
Start to Express óf Canva?
Vragen over bulk creatie, content planning en publishing, brand management…? Laat van je horen en kijk eens of één van onze opleidingen jou wijzer kan maken.
Door guru
#TeamCanva, ik zit erin!
“Met pijn in het hart als grote Adobe fan maar Canva is laser-focussed op de sectornoden en vindt op alles een actief antwoord.”
Michael
Senior Graphic Designer & Trainer