Deze site maakt gebruik van cookies, zodat wij je de best mogelijke gebruikerservaring kunnen bieden. Cookie-informatie wordt opgeslagen in je browser en voert functies uit zoals het herkennen wanneer je terugkeert naar onze site en helpt ons team om te begrijpen welke delen van de site je het meest interessant en nuttig vindt.
DaVinci Resolve vs. Adobe Premiere Pro: maak jij de switch?
9 februari 2024
What’s in a name?
DaVinci Resolve vs. Adobe Premiere Pro: 2 titanen in de schaal gelegd door Audiovisual Specialist Chris.
DaVinci Resolve is videobewerking- en kleurcorrectiesoftware, ontwikkeld door Blackmagic Design. Van oorsprong de gouden standaard voor kleurcorrectie, later groeide de software uit tot een volledig high-end pakket met functies voor montage, kleurcorrectie, visual effects en audiopostproductie. Schaart een aanzienlijke fanbase achter zich!
Premiere Pro is Adobe’s vlaggenschip voor videobewerking, en al jaren een industriestandaard. De software staat bekend om z’n uitgebreide set tools, naadloze integratie met o.m. After Effects en Audition en zijn compatibiliteit met verschillende platforms als formaten.
Euro’s op het spel: free vs. paid
De strijd om je zuurverdiende centen wint DaVinci Resolve moeiteloos, het bestaat namelijk als gratis versie terwijl Adobe je voor Premiere Pro een abonnement opprikt. Naast de gratis DaVinci Resolve versie bestaat er voor €345 ook DaVinci Resolve Studio, met meer geavanceerde tools.
User interface & usability
In Adobe Premiere Pro heb je de vrijheid te werken binnen een flexibele interface. Tabs en vensters verplaatsen is easy, en bewaar je eenvoudig als nieuwe workspace. De interface van DaVinci Resolve is compleet fixed, tabs en vensters vind je dus altijd op dezelfde vertrouwde plaats en zijn te openen/sluiten.
DaVinci Resolve blinkt uit in algemene bewerkings- en weergavesnelheid, vooral op krachtige hardware. Premiere is dan weer geoptimaliseerd voor diverse systemen en levert ook mooie prestaties.
Supported formats: dit moet je weten
- Motion graphics
Waar Premiere Pro een streep voor verdient, is de After Effects integratie en zo superieure motion graphics mogelijkheden. En de Fusion pagina van DaVinci Resolve, you think? Die biedt inderdaad ook graphics mogelijkheden, maar het is iets complexer omdat Fusion werkt met nodes i.p.v. lagen zoals After Effects.
- Hear hear
Met Fairlight beschikt DaVinci Resolve over een volwaardige digitale audiowerking met geavanceerde audiofuncties. Het is je go-to voor audio nabewerking en ADR recording (Automated Dialogue Replacement). De audiobewerkingstools van Premiere Pro zijn sterk, maar voor geavanceerder audio postproductie maak je best een roundtrip in Adobe Audition.
- Cloud collaboration
Sinds versie 18 bezit DaVinci Resolve een eigen Cloudomgeving. Je werkt er op een eenvoudige, toegankelijke manier samen met het hele team aan verschillende projecten. Premiere Pro heeft het Creative Cloud-platform om met je collega’s aan hetzelfde project te collaboreren.
Zowel DaVinci Resolve als Premiere Pro krijgen regelmatig updates, beiden hebben een actieve gebruikersgemeenschap.
Sla keuzestress over
Ben je een Adobe gebruiker? Dan past Premiere Pro naadloos in je workflow. Al gaat DaVinci Resolve sowieso met de medaille aan de haal als het aankomt op kleurcorrectie of color grading op RAW-bestanden.
Door guru
#TeamDaVinciResolve, ik zit erin!
“In de Academy ontdek je nog veel meer over Premiere Pro en DaVinci Resolve, er zijn opleidingen voor starters en ervaren gebruikers. Ontdek hier de trainingen.
Chris
Audiovisual Specialist