To AI or not to AI?

27 mei 2024

Read
To AI or not to AI

“To AI or not to AI? That’s the question. Als grafisch ontwerper valt AI niet te ontwijken. Binnen onze sector leeft vaak de overtuiging dat je er geen kunst mee maakt … al is het wél een kunst om AI slim te gebruiken. Ontdek in deze read de voor- en nadelen van AI en welke rol jij als designer hierbij kan spelen”, Jens – Senior Illustrator & Art Director.

Design pre vs. post AI

Remember, the – good – old days before AI? Toen jij als vormgever zélf beelden creëerde en je eender welke stockwebsite uit je broekzak kende. Kan dat verkeren, want sinds AI wordt ons grafisch proces serieus omgeschud. De benefits zijn kristalhelder: je werk gaat 10x zo snel. Tot je klant ‘Where is Wally’ gaat spelen en in het eindresultaat allerhande vreemde dingen ontdekt.

AI op de vingers getikt

De Adobe stockfoto’s die je vandaag gebruikt, zijn veelal door AI gegenereerd. Toegegeven, op het eerste gezicht zien die er ferm uit. Beeldgeneratoren als MidJourney geven er een mooie ‘cinematic’ look aan, staat beeldig op een eindproduct. 

Maar het schoentje knelt, beeldgeneratoren worden namelijk getraind op een dataset van 2D-beelden waardoor AI niet snapt hoe onderwerpen zich in een 3D-wereld gedragen. Een beetje als jij die maar met 1 oog ziet, in 2D dus … komt ellende van. Vaak loopt het mis bij details zoals pinken, duimen en ringvingers. Afhankelijk van het perspectief laat AI soms alle vingers zien, soms geen (vuist), en andere keren maar twee of drie. En omdat AI nooit gevoeld heeft hoe het is om je vinger verkeerd te buigen, verschijnen er soms eerder tentakels dan handen.

Help AI een handje

Als grafisch ontwerper speel je een cruciale rol. Feedback verhelpt foute resultaten. Hoe meer we AI bij de hand nemen hoe beter de tool wordt, zelfs zonder kennis van 3D of fysica. Door AI te gebruiken, zijn we het dus eigenlijk allemaal aan het trainen.

Blijven nadenken dus :-), want GPT durft dingen verzinnen en Gemini lijkt de diversiteitsbal mis te slaan. De nieuwe tools zijn duidelijk een meerwaarde in je workflow. Met Photoshop breid je nu in een handomdraai een AI beeld uit, maar hou er rekening mee dat de resolutie beperkt is tot 1024×1024 pixels. In druk voor grote formaten zal je dus iets langer bezig zijn, voor een optimale eindkwaliteit vergroot je je beeld dan best met selectietegels van maximaal 1024×1024 pixels.

Designers, we are safe!

Verbetert de grafische sector met AI, of worden we gewoon lui? En wat gebeurt er als je onervaren mensen de tools van professionals geeft? Krijg je dan Frankensteins die wel kunnen wandelen maar je liever niet mee op date neemt? Of komt daar ook opnieuw een cosmetische ingreep voor door dokter AI? Waarschijnlijk wel, maar zo ver zijn we nog niet. Ik hou me vast aan een meme die meer waarheid spreekt dan de gazet in onze bus:

AI levert ons in elk geval een hoop bruikbaar materiaal op. Als professional weet je waarom bepaalde zaken werken en maak je een correcte selectie. Designer lives matter! Geen loze peptalk, je rol als designer is sinds de komst van AI alleen maar belangrijker geworden. Het komt erop aan heel precies te weten wat je doet en je klant daarin te begeleiden.


Bekijk ook zeker eens deze AI webinar, daarin delen we onze inzichten en best practices:

Door guru

Portretfoto Jens

Designers, we are safe!

“Geen loze peptalk, je rol als designer is sinds de komst van AI alleen maar belangrijker geworden. Het komt erop aan heel precies te weten wat je doet en je klant daarin te begeleiden.”

Jens

Senior Illustrator & Art Director

Je skills naar een hoger niveau tillen?