Wat is EasyCatalog?

7 november 2023

Read
Thumbnail wat is easy catalog

Iets voor je volgende koffieautomaat praatje: EasyCatalog, het antwoord op efficiëntie in je grafisch werkproces. De automatisatie plugin voor Adobe InDesign maakt kinderspel van tijdrovend repetitief werk of grote klussen als catalogi. Te weten dat EasyCatalog van 65Bit al +10 jaar bestaat, en wij van zo goed als uur 1 fan zijn.

EasyCatalog, wat je moet weten

EasyCatalog is een plugin voor InDesign, om aan datadriven publishing te doen. Je bouwt er een gecontroleerd systeem mee waarbij betrouwbare input omgezet wordt naar dito output. Aan de basis ligt gestructureerde data die wordt gekoppeld aan product templates in InDesign, via Pagination laat je vervolgens grafisch materiaal uitlopen door het systeem. Het is een efficiënt hulpmiddel bij bv. een catalogus, technische fiches, een maandelijkse folder, wekelijkse promoties, prijslijsten, verpakkingsontwerpen… en mits wat know-how valt het ook breder in te zetten binnen je workflow (vraag dat maar na bij EasyCatalogus expert Jensie).   

De weg naar een geautomatiseerde grafische workflow

EasyCatalog is maatwerk, en vraagt een investering in opzet. Vergelijk het met leren fietsen, je moet er gewoon even door. Eens opgezet bollen een hoop voordelen je richting uit: 

  • een snel resultaat, 
  • minimale foutgevoeligheid, 
  • futureproof werken want updates van je grafische materiaal wordt er een koud kunstje mee.   

Bovendien zijn er gradaties in automatisatie waarbij je bij volautomatisch volop geniet van de voordelen, hoe lager je het trapje afdaalt hoe meer manueel werk er in je werkbak komt.

Waarom EasyCatalog en geen andere data publishing tool?

Easy: draag je visueel ontwerp hoog in het vaandel, dan is er geen gelijke. Met EasyCatalog geniet je namelijk van alle InDesign ontwerpmogelijkheden. De opties om een hele diversiteit van grafisch materiaal te automatiseren, zijn bovendien enorm. Je kan op een flexibele manier omgaan met de aangeleverde data, en slimme regels en acties verbinden aan je templates. Wat is de keerzijde van de medaille, zeg je? De kwaliteit van je data … daar staat en valt alles mee.

Ook starten met EasyCatalog?

Stel jezelf deze 3 vragen:

  1. Beschik je over een database, een PIM-systeem of zelfs gewoon een Excelbestand? Dat is het grondbeginsel om met EasyCatalog te werken.
  2. Maak je grafisch materiaal uit grote volumes, van periodieke aard of in verschillende taalversies?
  3. Ben je gevoelig aan zetfouten als gevolg van je huidige werkwijze, en zetten eindeloos kopiëren–plakken en lastminute wijzigingen druk op je deadline?

TIP: Vul het vrijblijvend intakeformulier in om een compleet beeld te krijgen van wat een EasyCatalog project precies om het lijf heeft.

EasyCatalog InDesign training of uitvoering

Gewonnen voor de InDesign plugin? Dan gaat het zo:

  • Eén van onze EasyCatalog specialisten voert je project uit, bij jou of op afstand. We vertellen je hoe haalbaar je project is, geven advies over de database tot een concrete tijdlijn voor de planning. 

  • Of een eigen medewerker gaat aan de slag, iemand met een hart voor dtp en efficiëntie die computerlogica snapt maar daarom niet hoeft te kunnen programmeren en altijd kan terugvallen op ons voor een 360°-oplossing: screening, opleiding op maat of on-the-job coaching.

Door guru: