10x UX design in je dagelijkse leven
23 maart 2022

Intro
User Experience design is niet enkel online terug te vinden, het zit in het ontwerp van lichtschakelaars of in de controls van een microgolfoven. Dit is hoe UX zich mengt in je dagelijkse leven.
1. Op de fles, de traditionele Ketchup fles
Het laatste restje in een traditionele Ketchup fles kan je croque boem boem zowaar vergallen. Want hoe lok je je favoriete zongerijpte tomatensaus in godsnaam uit de bodem van die fles? Exact dat vroeg Heinz zich ook af voor ze met hun eenvoudig hanteerbare spuitbare variant naar de winkelrekken trokken, voorzien van een extra grote dop om de fles flip flop op de kop te zetten. Nu knijp je je sausje er gewoon tot de laatste druppel uit, boem boem feestje.
2. Vandaag besteld, morgen in huis (jij ging toch niet wachten tot overmorgen?)
Goeie bal van Bol > de ‘vandaag besteld, morgen in huis’-snelheid van de populaire webshop heeft ons eigenlijk wat verwend gemaakt. Net die gebruikerservaring zorgt ervoor dat we onze aankoop neus optrekken als we ‘levertijd 5 à 7 dagen’ zien staan. Waar of niet.
3. Het betere duw- en trekwerk
Dat we dus nu nog altijd soms wel eens twijfelen tussen duwen of trekken, terwijl het zo simpel zou kunnen zijn:
> Duwplaat = duwen
> Klink = trekken
Hoeveel zetten we erop dat je vandaag zeker een deur met klink + ‘duwen’ ernaast tegenkomt? Zo een deur noemen we een Norman-deur, naar de vader van de UX.
4. Shortcuts for the win
Als UX uit de bocht vliegt… waarom de prachtig aangelegde trap op hinkelen als het paadje ernaast sneller gaat? Olifantenpaadjes heten ze, naar onze slurf maatjes die van nature uit altijd de gemakkelijkste weg kiezen (zelfs als er obstakels zijn).
5. De ‘Don’t know what to watch’-feature van Netflix
En dan is er dat moment waarop je álles op Netflix gezien hebt. In vlaag van paniek scroll je door de app waar je niets vindt om naar te kijken want ja al álles gezien om dan - net op de rand van een zenuwinzinking - te botsen op een ferm UX-staaltje: de ‘Don’t know what to watch’-feature. Aanbevelingen die helemaal in lijn liggen met wat jij wilt zien, met ‘shuffle’-knop en alles erop en eraan om je uren languit in de zetel te houden.
6. De Autoplay functie van Netflix
Iedereen nog wakker? ’t Is Netflix die het wilt weten. Hun handige Autoplay functie - waarbij een nieuwe aflevering automatisch opstart als de vorige is afgelopen - zorgde namelijk voor een technisch probleempje bij de slaapkoppen onder ons. Het kon zo maar gebeuren dat El Professor de Koninklijke Munt had opgeblazen en jij had dat door die ellendige maar UX geweldige Autoplay allemaal gemist gezien je lag te dromen over hoe grappig het zou zijn op ‘t werk toe te komen met Papel masker. Soit, allemaal opgelost met de ‘Ben je nog wakker’-functie waarbij Netflix af en toe eens checkt of je geen slaapmasker over je ogen hebt getrokken. De wakkere wekkers in de zaal kunnen die ‘Ben je nog wakker’-functie trouwens uitzetten, alweer straffe UX van Netflix.
7. Elektrische auto’s, knoop het in je oren
Elektrische auto’s veroveren in stilte de harten van bestuurders en autowegen. Maar dat ze geen lawaai maken, heeft een niet te negeren minpunt: voetgangers en fietsers horen je niet aankomen met je milieuvriendelijke wagen, een potentieel gevaar. Daarom is nu onderzoek gedaan naar een geluid dat een elektrische auto identificeert, UX voor de zwakke weggebruikers.
8. Reviews / meningen van andere
Wat een ander vertelt, daar zit ook UX in. Als je overweegt om je leven te beteren d.m.v. een slowjuicer, dan ga je je toch eerst inlezen met welke je nu de meeste gezonde wortelsapjes perst? Gebruikerservaringen in een review hebben een grote impact, mensen kopen vaker producten/diensten aan met veel en goede reviews dan andere.
Sommige reviews kunnen ook zeer grappig en betrouwbaar tegelijk zijn:
9. Bestand vergeten op te slaan? No worries!
Automatisch saven, kunnen we daar eens een applaus van 10 minuten voor geven? Het zit in heel wat software programma’s geïntegreerd intussen, UX we love you.
10. Tankstation keuzestress
Dat je dus eerst 10x aan de verkeerde kant staat in het tankstation voor je ontdekt dat je dus gewoon maar op je dashboard moet kijken. Naast het tanksymbool staat een pijl die links of rechts aangeeft. Loop nu naar je wagen om het te checken.

Honger naar meer?
Het boek “The design of everyday things” van Don Norman is zeker een aanrader om te lezen!

Geschreven door Arno
Senior UX/UI Designer
Arno alias De Rudy van Team Web: staat elke ochtend op met zijn glas halfvol, een portie nieuwsgierigheid en een flinke honger naar uitdagende projecten. Die vond hij al bij klanten zoals AG Insurance, A.S. Adventure, Bpost, LolaLiza… Waar zijn designs in opvallen? Een sterke UX/UI. User Experience zit voor Arno trouwens overal. Het fijne gevoel dat je pakketje er morgen al kan zijn i.p.v. een week later? Hou het vast, het is UX!
Als je trouwens van een sportieve uitdaging houdt, probeer Arno er dan eens af te stappen. Zijn spieren staan strak getraind: 60 km trekken met de voeten, daar draait hij zijn designhand niet voor om. Zwemmen en fitnessen staan ook op zijn wekelijkse workout to do.