Ken jij de 7 User Experience bouwstenen al?

7 februari 2020

Dat User Experience over gebruiksvriendelijkheid gaat, is 'a sure thing'. Maar het is nog zoveel meer: 

  • Wat denkt een gebruiker over je product/service?
  • Straalt je product/service vertrouwen uit?
  • Vervult je product/service een gebruikersnood?
  • Hoe voelt een gebruiker zich?


De antwoorden op deze vragen zijn net zo essentieel om tot een waardevolle UX te komen. De UX Honeycomb helpt je om dit alles eenvoudig te visualiseren.

De UX Honeycomb is ontworpen door Peter Morville en is al sinds 2004 een populaire tool om de verschillende facetten van UX te visualiseren.

Dries, Senior UX/UI Designer

Maak informatie makkelijk vindbaar


Een logische navigatie en informatiestructuur zijn essentials, want: hoe sneller je gebruiker de info vindt die hij zoekt, hoe sneller hij converteert.

Een gebruiksvriendelijke interface = basis


Gebruiksgemak, herkenbaarheid en eenvoud dienen je design te overheersen. Gebruik de interface elementen waarvoor ze origineel ontworpen zijn: radio buttons voor 1 keuze, checkboxes voor meerkeuze, ... Kies ook voor klare terminologie en de gebruikelijke UI patronen.

Keep It Simple, Stupid!

Toegankelijk voor iedereen


Als je weet dat 10% van de populatie een soort van disability (bv. slechtziend of kleurenblind) heeft, zet je dit best op je aandachtslijstje. Voornamelijk als je ontwerpt voor een breed doelpubliek. De web standaarden door het W3C zijn een uitstekende basis!

Mooi is van nature goed


Een website die de juiste vibe uitstraalt, brengt meer engagement met zich mee. Praat zoals je doelpubliek en gebruik typografie, kleuren en beelden die je merkindentiteit ondersteunen.

Vertrouwen zorgt voor conversie


Een gebruiker knapt razendsnel af. Er bestaan geen tweede kansen, je dient meteen te overtuigen. Creëer dus credibiliteit door user reviews te tonen, een kwalitatief design of de vermelding van de fysieke contactgegevens van je bedrijf.

-> Meer tips? Vind je hier.

Lost mijn product/service een probleem op


Zorg ervoor dat je design zo goed mogelijk de noden van de gebruiker invult. Laat je niet beperken door de briefing maar denk verder na, gebruik je expertise en creativiteit en durf buiten de lijnen te tekenen om de best mogelijke oplossing te voorzien.

De ketting is maar zo sterk als de zwakste schakel


Het is duidelijk dat User Experience veel verschillende facetten kent, die allen bijdragen tot één ervaring die enkel waardevol is als ze op alle vlakken goed scoort. De honeycomb is alvast een sterke tool om meer uit je designs te halen en ze te verdedigen.

Heb je na het lezen nog vragen over UX ontwerp? Laat van je horen.

Geschreven door Dries

Senior UX/UI Designer

​Dries volgde eerst een opleiding multimediatechnieken en vervolgde daarna zijn studies bij Syntra Antwerpen waar hij Grafische Vormgeving en Webdesign studeerde. Hij houdt zijn ontwerpen graag simpel. Gebruiksvriendelijkheid is daarbij zijn grootste aandachtspunt.
  
Tijdens zijn vrije tijd vind je Dries op de moto in de bergen of gaat hij skateboarden.

Dries heeft meer dan 5 jaar ervaring in de sector.
Boek Dries

Nog meer lezen?

Bekijk gerust onze andere blogposts vol toffe weetjes en nieuwtjes om up-to-date te blijven.