De favoriete websites van senior vormgever Peter

4 januari 2018

Elke grafisch vormgever heeft zo wel zijn of haar inspiratiebronnen. Websites, blogs of videokanalen waar ze makkelijk nieuwe stijlen, vormen of tools ontdekken om professioneel mee aan de slag te gaan.

We vroegen aan Senior Grafisch Vormgever Peter wat zijn favoriete websites zijn. 

Fontsquirrel: voor de fonts natuurlijk

Ik vind Fontsquirrel één van de beste bronnen om nieuwe lettertypes te ontdekken. Er worden regelmatig nieuwe fonts toegevoegd die meestal gratis te downloaden zijn. En in tegenstelling tot andere sites is de ‘rommel’ beperkt. Soms moet je het font downloaden via een externe site waardoor je weer andere typo-ontwerpers leert kennen. Eén van mijn favoriete ontwerpers is Underware. Check it out!

Designspiration: Pinterest voor gevorderden

Designspiration is een soort van gigantische winkel waar je echt vanalles vindt: logo’s, verpakkingen, illustraties, grafische kunst, foto’s …. Je kunt er eindeloos in verdwalen. Omdat de zaken niet per se thematisch geordend zijn ontdek je ook steeds weer nieuwe dingen.  

The Noun Project: iconen voor vanalles en nog wat

Wanneer ik iconen of infographics moet ontwerpen, dan surf ik eerst naar The Noun Project. Daar vind je werkelijk een schat aan iconen voor de meest uiteenlopende projecten. Echt een superplek om je te laten inspireren.

Placeit.net: mock-ups, mock-ups, mock-ups

Je kent het wel: je moet een ontwerp maken voor een T-shirt, een tekst in het scherm van een smartphone of een tablet verwerken of een titel op de cover van een boek of een magazine plaatsen. Op Placeit vind je templates om mock-ups te maken voor online en offline toepassingen!

Unsplash: voor gratis foto’s

Er zijn wel meer sites waar je rechtenvrije beelden kunt downloaden. Mijn voorkeur gaat uit naar ‘Unsplash’. Het is altijd even zoeken naar de juiste foto, maar een gegeven paard kijk je niet in de bek ;-)

MyAirBridge: om grote bestanden te versturen

Je kent wellicht WeTransfer al: de website waar je gratis – maar wel gelimiteerd – grote bestanden kunt versturen wanneer je mailbox protesteert. MyAirBridge doet hetzelfde, maar je kunt zonder betalen tot 20 GB aan bestanden doorsluizen in één enkele maal.

Tinypng: om jpg’s en png’s te herschalen

Soms zijn je bestanden te zwaar om te gebruiken. Dan komt Tinypng to the rescue! Maakt je .jpg en .png files kleiner zonder dat je hoeft in te boeten aan kwaliteit. Een aanrader dus.

Envato: alles om het leven van een designer makkelijker te maken

Op Envato vind je templates voor zowel online toepassingen als grafische vormgeving. Dat gaat van WordPress thema’s, fonts, add-ons zoals zoals brushes en layers, landingspagina’s of HTML5-templates. Voor elk wat wils dus …

Geschreven door Peter

Senior Crossmedia designer

Er ligt een hele communicatiewereld buiten je pc, en Peter is diegene die je offline opdrachten grafisch in de watten legt. Daarvoor vindt hij overal inspiratie, op het net en ver daarbuiten. Omdat hij als vormgever al wat jaren meedraait, vormen art direction of een complete branding een veilige uitdaging bij hem. Uit ervaring weet hij wat commercieel scoort en hoe hij daar creatief aan tegemoet dient te komen.

Je vindt in Peter een gedreven, sociale maker. Een plantrekker die met weinig woorden veel kan doen. 

Zelf wordt hij stil van lekker eten en de ontdekking van nieuwe muziek. 

Boek Peter

Nog meer lezen?

Bekijk gerust onze andere blogposts vol toffe weetjes en nieuwtjes om up-to-date te blijven.