De psychologie achter webdesign

18 november 2019

Is knap design sterk design? Niet per sé. Hoe pixelperfect je ontwerp ook mag zijn: als het niet voldoet aan de de werking van het consumentenbrein, schiet je mis. Collega UX/UI expert Dries deelt graag zijn tricks om enkel nog binnenkoppers te ontwerpen.

Von Restorff Effect

Dat wat uit de toon valt, dringt binnen. Maak als webdesigner van belangrijke informatie een highlight tussen homogene elementen. Het Von Restorff Effect of isolatie effect zorgt snel voor impact.

Hick’s Law

Keep it simple, stupid. We wéten dat eigenlijk wel (maar vergeten het soms in de praktijk toe te passen): beperk het aantal keuzes op het gebruikersscherm, want dat zorgt nogal eens voor stress.

Fitt's Law

De wet van Fitts bepaalt de tijd die nodig is om een bepaald object in het interface te bereiken gebaseerd op de afstand en de grootte van het object. De belangrijkste acties op je scherm maak je GROOT en op duimafstand bereikbaar 👍.

Zeigarnik Effect

Het idee van dit effect is dat mensen onafgewerkte taken gemakkelijker onthouden dan afgewerkte. Een vooruitgangsbalk bv. zorgt voor een hoge attentiewaarde bij je surfer. Hij weet dat je nog iets verwacht van hem.

Serial Position Effect

Het eerste en laatste item in een reeks = de toppers. Doe er je voordeel mee 😊.

Law of Common Region

Ons brein neemt elementen meestal in groep waar als ze in een duidelijk afgebakend vlak staan. Een thumbnail met tekst en button, dat is 1 mooi geheel voor onze grijze massa. 

Law of Proximity

Wil je graag dat de surfer bepaalde informatie samen ontvangt? Positioneer de elementen dan dicht bij elkaar als een groep.

Het Pareto Principe

De 80-20-regel zegt dat 80% van de resultaten afkomstig is door 20% van de oorzaken. Het gaat er niet om of het nu 20, 30 of 40% is maar vooral dat je je designfocus het beste op de core zaken legt want dat zijn de dingen die voor resultaat zullen zorgen. 
Heb je Dries zijn 7 tips voor voor mobiel design al gelezen?

Een beroep doen op ons team voor mobiel ontwerp? Contacteer ons of bel +32 (0)52 41 45 65.

Geschreven door Dries

Senior UX/UI Designer

​Dries volgde eerst een opleiding multimediatechnieken en vervolgde daarna zijn studies bij Syntra Antwerpen waar hij Grafische Vormgeving en Webdesign studeerde. Hij houdt zijn ontwerpen graag simpel. Gebruiksvriendelijkheid is daarbij zijn grootste aandachtspunt.
  
Tijdens zijn vrije tijd vind je Dries op de moto in de bergen of gaat hij skateboarden.

Dries heeft meer dan 5 jaar ervaring in de sector.
Boek Dries

Nog meer lezen?

Bekijk gerust onze andere blogposts vol toffe weetjes en nieuwtjes om up-to-date te blijven.