Designer vs. developer: one team? (1/2)

19 maart 2019

Aan de ontwikkeling van een website werken verschillende mensen mee. Zijn o.m. van de partij: een designer en een developer. Want het ding moet er knap uitzien (-> designer) en moet vooral doen wat jij wilt dat het doet (-> developer).

Op het internet gonst het van de designer vs. developer plaatjes:

Hoe meer je klikt, hoe dramatischer het lijkt te worden. In bepaalde middens wordt er zelfs gesproken in termen van ‘gap’, ‘no match’, ‘kat en muis’, ‘de één komt van Venus, de ander van Mars’, etc.

Staan die twee werkelijk met getrokken messen tegenover elkaar? Wij doen de factcheck.

Twee verschillende profielen

Designer

 • Creatief & intuïtief
 • Vertaalt klantnoden in een functioneel plaatje
 • Look & feel
 • Sketch, Photoshop, Illustrator, …
 • Denkt niet in technische beperkingen
 • Skinny jeans type

Developer

 • Analytisch & logisch
 • HTML, CSS, JavaScript, …
 • Heeft niet altijd verstand van esthetiek
 • Eat, sleep, code, repeat
 • Troubleshooter
 • Cargo broek

Misschien wat stereotiep, maar op papier tonen ze niet bepaald de ideale match.

Een brug bouwen

Het spreekt voor zich dat een dovemansoren-werkwijze geen succesvolle output zal leveren. Communicatie is van cruciaal belang, een brug maken tussen design en techniek met focus op het eindresultaat + een tevreden klant.

Dit dus:

Elkaars taal spreken, betrokken zijn, elkaar begrijpen. Het klinkt een beetje als in een echte relatie, maar ook hier geldt: lief zijn voor de ander en het komt helemaal voor elkaar.

De praktijk

In realiteit vervagen de grenzen vaak: de designer durft al eens te experimenteren met code, de developer blijkt zich creatief geweldig uit de slag te trekken. Een positieve tendens, vinden we. En dus zet Typografics hier verder op in: onze designers snappen code, onze developers weten zich grafisch uit te drukken.

Eén iemand die zowel het design als het development voor zijn/haar rekening neemt? Er valt zeker iets voor te zeggen. In elk geval: je hebt beide kanten nodig om een succesvolle website op te bouwen. Design en development, dat is als frietjes en mayonaise.

Werk je zelf aan je digitale branding? Doe gerust een beroep op onze designers en developers. Vredevol werken zijn er alvast ingebakken ☺️. Contacteer ons of bel +32 (0)52 41 45 65.

Geschreven door Andreas

Studio Manager

Andreas leerde op Sint-Lucas in Antwerpen om kunstig en conceptueel na te denken, maar het Adobe pakket kreeg hij onder de knie op Syntra Metropool in Antwerpen. Hij combineert dus uitstekend zijn technische kennis met creatieve ingevingen.

Zijn focus ligt op een goede communicatie met onze klanten en een knappe vormgeving, vaak geïnspireerd door het motto 'less is more'. Hij zal dan ook elke pixel onderzoeken tot het resultaat perfect is. Hij is planmatig ingesteld en is zo uitstekend geschikt om de planning in onze studio voor zijn rekening te nemen. 

Nog meer lezen?

Bekijk gerust onze andere blogposts vol toffe weetjes en nieuwtjes om up-to-date te blijven.