Instagram-fotografen creatief met Photoshop

12 juli 2018

In Photoshop kan je erg mooie en speciale effecten creëren met behulp van onder andere 'liquify' en 'double exposure'. Onze grafisch vormgever Elke selecteerde 7 Instagram-fotografen die een creatieve twist gaven aan hun beelden via deze en andere technieken.

1. #doubleexposure

Het double exposure-effect in Photoshop geeft een surrealistisch gevoel aan je beelden. Het idee is gebaseerd op de klassieke fotografietechniek waarbij de fotograaf de sluiter twee of meerdere keren opent bovenop hetzelfde stuk filmrol in de camera. Fotografen passen deze techniek ook toe door twee negatieven boven elkaar te belichten in de donkere kamer. Zo hebben ze meer controle over het eindresultaat omdat ze gedeeltes kunnen tegenhouden (dodge) of doordrukken (burn).

2.  #duotone

Duotone werd destijds ontwikkeld voor drukwerk. Het aantal kleuren om te drukken bepaalde de kostprijs van het resultaat. Duotone bestaat uit slechts twee drukgangen en is daardoor goedkoper dan quadri.

Vandaag is duotone vooral een hippe manier om foto’s te bewerken in Photoshop. Het gaat tegenwoordig om een effect en niet langer om een beperking in kleurkanalen. Duotones bestaan vaak zelfs uit meerdere CMYK- of RGB-kleuren.

3.  #tiltshift

Een tilt-shift kun je toepassen om extra aandacht leggen op een gedeelte van je foto. Of om een miniatuureffect te creëren bij close-upfotografie.

 

Tiny Bangkok ? #tiltshift

Een bericht gedeeld door Tanut Chankasem (@tanut.tc) op

4.  #liquify

Met een Liquify-effect kun je een afbeelding of een deel ervan vervormen. De vervormingen kunnen subtiel of net heel drastisch zijn. Het is een handige tool voor het retoucheren van afbeeldingen of voor het creëren van artistiekere creaties zoals karikaturen. 

 

? Image from the ‘Crawler’ series by Sakir Yildirim @sakiryildirim ? #sponlikes #photography

Een bericht gedeeld door Spontaneous (@spontaneous_ny) op

6. #glitcheffect

Het glitcheffect is te vergelijken met de korrel in het beeld op versleten VHS-banden. Je geeft door middel van een glitch een retro technogevoel aan je beeld. Er zijn verschillende manieren dit effect toe te passen op statische foto’s. In combinatie met duotone krijg je bijvoorbeeld erg leuke effecten.

 

Stress = Shit To Remember Every Single Second #GlitchedOutMemories

Een bericht gedeeld door Omar Razaque (@omarrazaque) op

7.  #hdr

HDR staat voor ‘High Dynamic Range’. Met HDR kan je de details in zowel de donkere als de lichte delen van een foto scherper maken, wat een vervreemdend en dramatisch effect aan je beeld geeft. 

 

Geschreven door Elke

Talent Trainer - Senior grafisch vormgever & Illustrator

Elke & Typografics: we go way back. Een parcours langs grafische interventies en onze eigen studio vonden een voorlopige stopplaats bij Het Letterkabinet en de Talent Academy. Binnen onze creatieve ontmoetingsplaats in Gent geeft Elke vorm aan letterpress workshops en teambuildings, als trainer deelt ze haar kennis over Adobe Illustrator en de kleine gaatjes in haar agenda vult ze aan met consulting opdrachten. Als ervaren vormgeefster is ze gespecialiseerd in printmedia. Ze heeft een grote liefde voor illustratie en tekenen. Zoeken naar creatieve oplossingen in een hedendaagse vormgeving is haar ding. 


Een bezig bij, mag je zeggen. In haar vrije tijd zoemt ze naar buiten om te tuinieren, gaat ze koken en geniet ze van haar gezin. 


Boek Elke

Nog meer lezen?

Bekijk gerust onze andere blogposts vol toffe weetjes en nieuwtjes om up-to-date te blijven.