Instagram-fotografen creatief met Photoshop
12 juli 2018
In Photoshop kan je erg mooie en speciale effecten creëren met behulp van onder andere 'liquify' en 'double exposure'. Onze grafisch vormgever Elke selecteerde 7 Instagram-fotografen die een creatieve twist gaven aan hun beelden via deze en andere technieken.
1. #doubleexposure
Het double exposure-effect in Photoshop geeft een surrealistisch gevoel aan je beelden. Het idee is gebaseerd op de klassieke fotografietechniek waarbij de fotograaf de sluiter twee of meerdere keren opent bovenop hetzelfde stuk filmrol in de camera. Fotografen passen deze techniek ook toe door twee negatieven boven elkaar te belichten in de donkere kamer. Zo hebben ze meer controle over het eindresultaat omdat ze gedeeltes kunnen tegenhouden (dodge) of doordrukken (burn).
2. #duotone
Duotone werd destijds ontwikkeld voor drukwerk. Het aantal kleuren om te drukken bepaalde de kostprijs van het resultaat. Duotone bestaat uit slechts twee drukgangen en is daardoor goedkoper dan quadri.
Vandaag is duotone vooral een hippe manier om foto’s te bewerken in Photoshop. Het gaat tegenwoordig om een effect en niet langer om een beperking in kleurkanalen. Duotones bestaan vaak zelfs uit meerdere CMYK- of RGB-kleuren.
3. #tiltshift
Een tilt-shift kun je toepassen om extra aandacht leggen op een gedeelte van je foto. Of om een miniatuureffect te creëren bij close-upfotografie.
4. #liquify
Met een Liquify-effect kun je een afbeelding of een deel ervan vervormen. De vervormingen kunnen subtiel of net heel drastisch zijn. Het is een handige tool voor het retoucheren van afbeeldingen of voor het creëren van artistiekere creaties zoals karikaturen.
5. #bokeh
Bokeh komt van het Japanse woord ‘boke’ voor onscherp/wazig. In de fotografie wordt het toegepast om onscherpe gebieden in je beeld te creëren die bijdragen aan een dieptegevoel.
6. #glitcheffect
Het glitcheffect is te vergelijken met de korrel in het beeld op versleten VHS-banden. Je geeft door middel van een glitch een retro technogevoel aan je beeld. Er zijn verschillende manieren dit effect toe te passen op statische foto’s. In combinatie met duotone krijg je bijvoorbeeld erg leuke effecten.
7. #hdr
HDR staat voor ‘High Dynamic Range’. Met HDR kan je de details in zowel de donkere als de lichte delen van een foto scherper maken, wat een vervreemdend en dramatisch effect aan je beeld geeft.

Geschreven door Elke
Senior Grafisch Vormgever
Elke heeft meer dan 10 jaar ervaring in de sector.