Het leven zoals het is als enige designer op kantoor

17 juli 2019

It's just me, myself & I

Niet elke organisatie heeft de grand luxe om een handvol creatievelingen bijeen te gooien die dan als geolied team samenwerkt. Impliceert dit dat het leven als enige designer in een bedrijf voor kwelling staat? Helemaal niet, je bent namelijk een belangrijke interne schakel. Dat besef je hopelijk zelf wel. En je collega’s? 

Met deze 4 tips krijg je iedereen tot de top mee met design.

TIP 1: deel je passie

Wat enthousiasmeert meer dan uitgesproken enthousiasme? Draag je job als vormgever vol passie uit. Het overtuigt je collega’s van het belang en de meerwaarde van design binnen je organisatie. Voor heel veel vliegen in 1 klap: overhaal je baas je de kans te geven om tijdens de jaarlijkse teambuilding een 15 minute speech te houden over je vak.

 

Die mini details waar jij als vormgever zo hard op hamert? Ze gaan dat helemaal snappen 👊. 

TIP 2: luister en praat

Communicatie is in elk bedrijf cruciaal. Het is één van de dingen die bijvoorbeeld zorgt voor een sterke tandem tussen een designer en een developer. In het algemeen: stel je open voor ideeën van anderen en geef aan hoe je op designvlak je deel hierin kan doen. Je staat in een alleen positie om je vak intern te verdedigen en hebt hiermee het heerschap/de kennis om de werkvloer letterlijk mooier te maken. 

Luisteren en praten zorgt voor verrassende inzichten en opent nieuwe perspectieven.

TIP 3: betrek je collega's

Je bent een beetje de grafische guru aldaar, je mag dus best de grafische feedback etiquette toelichten aan je collega’s. Laat hen inzien dat weerwoord tijdens je creatieve proces het eindresultaat ten goede komt. Vraag hen om rijke communicatie onder de vorm van voorbeelden (stijlen, lettertypes, kleuren, …), dat zal niet praatgrage collega's stimuleren om mee te denken.

Als het mag helpen, collega grafisch vormgever Jorne geeft in 1 blog 6 tips tot helder communiceren met je designer.

TIP 4: maak deel uit van de community

Alleen is ook maar alleen. Hou je ogen en oren open, volg cursussen (bij ons bijvoorbeeld 😉), ga naar events, volg de laatste designtrends op en word lid van een design community. Ervaringen van andere vormgevers maken jou als designer sterker. Bovendien zijn zij je back-up voor als je het even niet meer weet ✋.

Durf loslaten

Is je bedrijf helemaal doordrongen van je design aanpak? Dan krijg je vast de ene na de andere vraag. Hoe goed je ook bent, je hebt maar 2 handen … doe gerust een beroep op wat extra pollekes om je job rond te krijgen. Ons consultancy team is heel divers en komt je graag assisteren bij jou op kantoor.

Contacteer ons of bel +32 (0)52 41 45 65.

 

Geschreven door Roel

Talent Trainer - Senior print & motion designer

Roel begon zijn studies aan het HIGRO in Gent en maakte daar kennis met de grafische wereld. Hij werd echter gebeten door het muziekvirus en genoot in die branche volop van grote en kleine successen. Maar de kriebels om ooit in de grafische sector te stappen bleven.

Na talrijke freelance jobs en een opfrissing van de Adobe pakketten, trekt hij sinds een aantal jaar alle registers open bij Typografics. Zijn boon voor motion graphics zorgt er voor dat hij de aangewezen man is op interventies met een grafisch bewegend beeld.

Deze passie voor motion deelt hij ten slotte met plezier met deelnemers aan After Effects en Première Pro trainingen in onze Talent Academy.

Roel heeft meer dan 5 jaar ervaring in de sector.

Boek Roel

Nog meer lezen?

Bekijk gerust onze andere blogposts vol toffe weetjes en nieuwtjes om up-to-date te blijven.