Onze creaties na een workshop handlettering

27 september 2018

Het team van Typografics nam onlangs deel aan een workshop handlettering van Geertrui Storms. Ook marketing manager Debby was van de partij en vond het een absolute aanrader.

“Het was een heel fijne en ontspannende workshop. Eens je begint te tekenen, ben je zodanig gefocust dat je aan niets anders meer denkt. Geertrui is ook een heel erg enthousiaste en aangename jonge dame, met een grote passie voor handlettering en typografie. Ze reisde onlangs zelfs naar Melbourne om nog bij te leren. Haar enthousiasme werkte ook aanstekelijk. Aan het einde van de workshop waren de meeste ontwerpen nog niet helemaal klaar, maar niemand had eigenlijk zin om te stoppen.”

Wat is handlettering?

Handlettering is het tekenen van letters, woorden en zinnen met de hand. Het verschil met kalligrafie? Je schrijft de letters niet, maar tekent ze uit.

Wat heb je nodig?

  • de basics: potlood, gom, slijper, geodriehoek/lat, kladpapier, tekenpapier of calqueerpapier
  • zwarte stiftjes in verschillende diktes
  • een snijmesje of schaar, brushpen, penseel en inkt

Stap 1: kies een quote

Ga voor een korte en krachtige quote. Minder dan 10 woorden is ideaal.

 

Stap 2: oefenen, oefenen, oefenen

Probeer verschillende lettertypes uit: een ‘gewone’ letter a, of eentje met sterk contrast, met een opening bovenaan of een uitgerekte versie. 

Test ook de brushpen al eens uit: zet druk op de pen als je naar beneden gaat en verminder de druk bij het naar boven gaan.

Stap 3: werk je quote uit

Schets je ontwerp eerst in het klein. Experimenteer met verschillende stijlen tot je 100% tevreden bent over je compositie.

Wil je zelf ook eens een sessie handlettering volgen?

In november organiseren wij drie opeenvolgende sessies waarin je een proces doormaakt van creatie tot productie. Achteraf ga je naar huis met je eigen postkaartje én een handletteringpakket.

Sessie 1

Handlettering van een zelfgekozen woord (lesgever: Geertrui Storms)

Sessie 2

Vectoriseren van je ontwerp in Illustrator (lesgever: Elke Drieghe)

Sessie 3

Drukken van je creatie met de Letterpress (lesgevers: Danny Mertens en Penelope Deltour).

Lees hier meer over deze 3 creatieve sessies

 

Geschreven door Caro

Managing Director

Sinds augustus 2021 runt Caro samen met Kristel Pelgrims & Danny Mertens Typografics.

Daarnaast zorgt Caro Mertens ervoor dat nieuwe klanten vlot hun weg naar Typografics vinden. Maar hét belangrijkste aspect van haar job is er over te waken dat zowel nieuwe als bestaande klanten blij zijn en blijven met de diensten en de service die Typografics levert.

In haar vrije tijd waagt Caro zich aan het muurklimmen of skiën. Lukt dat niet, dan is ze waarschijnlijk aan het kokkerellen.

Nog meer lezen?

Bekijk gerust onze andere blogposts vol toffe weetjes en nieuwtjes om up-to-date te blijven.