"90 days of light" door Yasmine haar crossmedia bril

16 april 2019

In haar solo show "90 days of light" wil kunstenares Michiko Van de Velde licht tonen dat zichzelf is, in een omgeving waar eigenlijk al te veel (kunst)licht is. Die omgeving is de Japanse tuin in Hasselt, en al meteen een goede reden om de tentoonstelling te gaan zien. Al geeft collega Yasmine je graag nog wat extra's waarom "90 days of light" een absolute inspiratiebron is voor ontwerpers.

Licht als compositiebron

Het is begin april, bewolking en zonneschijn vechten afwisselend om de aandacht. Een heerlijk grilse dag, quoi. Zeker wanneer de weerelementen zo speels te werk gaan, komt de tentoonstelling "90 days of light" helemaal tot haar recht. De groene kleur van de blaadjes aan de bomen wordt veel heviger, de kleur van de oranje koi’s in het water feller, de witte bloesem tekent zich mooi af tegen de blauwe hemel die af en toe eens komt piepen. 

Dit is exact hoe het proces van vormgeven ook werkt. Licht is super belangrijk om de juiste compositie te bekomen. Felle kleuren maken vrolijk. Dat doet licht in de lente en de zomer ook met ons, toch? Licht zorgt voor geluk en leven.

Kleuren, vormen, structuren

Straks staat de Japanse tuin volop in bloei. Dan wordt het een plek waar je veel inspiratie kan opdoen. Elke boom heeft een andere kleur, vorm en structuur. Drie onderdelen waar je in grafische vormgeving ook mee speelt. Beeld spreekt door gebruik van de juiste kleuren en vormen. Misschien merk je het als ontwerper ook dat je onbewust werkt met de seizoenskleuren: in de winter zijn de kleuren wat doffer en in de zomer wat feller.

Exit designer's block

Zit je tijdens je ontwerp vast? Trek eens naar buiten! Kijk naar het licht, laat je verrassen door de vormen in je omgeving. De Japanse tuin en de tentoonstelling van Michiko Van de Velde werkten voor mij alvast fascinerend. Nog tot 21 juni kan je er ook gaan genieten van de heerlijke geur van bloesems en de tentoonstelling "90 days of light".

Blijf op de hoogte en schrijf je in voor onze nieuwsbrief!

Geschreven door Yasmine

Crossmedia designer


Yasmine studeerde Grafische en Digitale media in Antwerpen, afstudeerrichting Crossmedia Ontwerp. Het vormde haar tot een breed inzetbaar grafisch talent. Eentje vol jeugdig enthousiasme! Vandaag werpt ze zich vrolijk op je logo design, morgen ontwerpt ze een social media visual die wacht op een lading hartjes en duimpjes.

Haar partner-in-crime bij het maken van al dat moois? InDesign! Ze kan bovendien ook handig overweg met After Effects. Photoshop en Illustrator.

Yasmine is uitgesproken Bourgondiër: ze kookt en eet graag. Voeding is een passie. Recent is ze ook begonnen aan Pilates, vraag haar misschien nog even niet om een Side Plank te showen want haar wekelijks sportieve uitje bekoopt ze voorlopig met stramme spieren.

Boek Yasmine

Nog meer lezen?

Bekijk gerust onze andere blogposts vol toffe weetjes en nieuwtjes om up-to-date te blijven.