JavaScript is helemaal in: van woorden typen met je hersenen tot Virtual Reality

Jonathan

Webdesigner & -developer

19 juni 2018

Onze webdevelopers Pieterjan en Jonathan woonden de 5de editie van de JSConf bij in Brugge. Op deze conferentie stond alles in het teken van de programmeertaal JavaScript.

Tijdens JSConf kregen we zowel funny toepassingen van JavaScript te zien als concrete tools waar we meteen mee aan de slag kunnen in ons dagelijks werk als developers.

JavaScript is de laatste jaren uitgegroeid tot een onmisbare programmeertaal en dit niet alleen voor websites. Je kan JavaScript ook gebruiken om andere toestellen aan te sturen. De taal is heel toegankelijk en nog in volle ontwikkeling. Bij Typografics volgen we dit alles dan ook op de voet. Onze ambitie is om ons hierin de komende jaren nog verder te specialiseren.

Een paar teasers als introductie

Als teaser kreeg het publiek tijdens JSConf enkele demo’s te zien van leuke mogelijkheden in JavaScript:

  • Gitaarspelen in je browser via Pedalboard.js
  • Foto’s editen met een dj-tool aan de hand van een Midi-device (een schuifregelaar), JavaScript en wat CSS3-filters
  • Woorden typen via je hersenen met behulp van hersensensoren en een webapp

 

Een selectie van 5 opvallende en vernieuwende JavaScript-toepassingen

1. Domotica

Johan Coppieters richtte 5 jaar geleden mee JSConfBE op. Met behulp van een Apple homepod, een Arduino en JavaScript is hij erin geslaagd een budget- en gebruiksvriendelijk domotica-systeem te installeren in zijn eigen huis. Hierdoor kan hij zijn volledige woning via spraak bedienen.

2. BabylonJS

Met BabylonJS kan je vrij eenvoudig 3D-objecten bouwen in een browser. Dit kan gaan van simpelweg objecten voorstellen in 3D tot echte games. Check hier alvast enkele voorbeelden van dergelijke 3D-creaties.

3. VR en AR voor websites

Virtual Reality en Augmented Reality raken meer en meer ingeburgerd. Er zijn zelfs verschillende toestellen op de markt die VR tot bij de gewone mens brengen. Denk maar aan de Oculus Rift, HTC Vive, Samsung Gear VR, ... Deze technologie is nu ook beschikbaar voor websites via JavaScript. Bekijk zeker eens de mogelijkheden op webxr.io.

4. Fun with Bluetooth

Heel veel toestellen hebben een bluetoothfunctie en tegenwoordig kan je deze toestellen ook allemaal koppelen met je browser. Via demo’s kregen we tijdens de conferentie te zien hoe je een lamp, elektrisch speelgoedwagentje of zelfs een drone kan besturen via je browser.

6. Vue.js

Dankzij het front-end framework Vue.js worden sites performanter en future proof. Bij Typografics zijn we al een tijdje bezig om onze eigen workflow op poten te zetten. Naast het CMS Processwire (PHP) en onze eigen TypoBase (SASS/CSS, eigen creatie) hadden we nog een goed JavaScript-framework nodig. We hebben er uiteindelijk voor gekozen om Vue.js te gebruiken. Tijdens deze workshop hebben we alvast de eerste stappen gezet om dit JavaScript-framework ook effectief te integreren in onze werkwijze.