Kleur bekennen: RGB, CMYK en PMS voor dummies

7 mei 2019

RGB, CMYK en PMS kleuren de dagelijkse werkwereld van de ontwerper. Maar waarvoor staan deze verschillende modellen? En voor welk doeleinde worden ze gebruikt? Gedaan met groen lachen, na het lezen van dit artikel leg jij dit hele riedeltje in geuren en kleuren uit.

1. RGB, voor beeldschermen.

RGB staat voor:

Rood

Groen

Blauw

RGB wordt gebruikt op beeldscherm en vertrekt vanuit een additieve kleurmenging. Er wordt — net zoals een zwart beeldscherm — zonder licht begonnen, waarna de drie kleuren met een andere intensiteit worden toegevoegd. Magic happens en jij krijgt de juiste kleur te zien op je smartphone, laptop, tv, ...

Rood, groen en blauw hebben elk 256 kleurvariaties, waardoor je in totaal met 16,7 miljoen kleuren kan spelen.

De RGB kleuren worden weergegeven met een waarde. De eerste 2 cijfers geven rood aan, de middelste 2 cijfers groen en de laatste 2 cijfers blauw. Zwart vorm je bv. met #000000 en staat voor 0 rode elementen, 0 groene elementen en 0 blauwe elementen.

RGB kleuren zijn over het algemeen net iets feller dan CMYK kleuren, omdat ze worden gevormd door licht. Daar waar CMYK papier als basis heeft.

2. CMYK, voor drukwerk.

CMYK staat voor:

Cyaan

Magenta

Yellow

Key ( = zwart, de sleutelkleur die als laatste en donkerste kleur over de drie andere komt te liggen)

CMYK wordt gebruikt voor drukwerk en vertrekt vanuit een subtractieve kleurmenging. Er wordt licht geabsorbeerd en gereflecteerd op papier. Door verschillende doseringen van de CMYK kleuren kan je fullcolor printen.

CMYK wordt uitgedrukt in percentages, waarbij geldt: hoe hoger het percentage van een bepaalde kleur, hoe donkerder het resultaat. Zwart vorm je bv. door de volgende dosering: C 50%, M 40%, Y 40%, K 100%. Zorg ervoor dat de totale waarde niet boven de 300% uitkomt, anders kan je wel eens vlekken in je drukwerk krijgen omdat de inkt niet goed droogt.

3. PMS, het kleurcoderingssysteem van Pantone.

PMS is een idee van het bedrijf Pantone. Ze gaven meer dan 1.100 kleuren een unieke code, met als doel duidelijkheid te scheppen aan de waaier van kleuren die bestaan. In the end betekent koraal voor de ene drukker misschien niet exact hetzelfde als voor de andere drukker. 

De PMS kleuren worden voornamelijk gebruikt voor logo’s en huisstijlen. Zeker wanneer je maar met 1 of 2 kleuren werkt, geeft PMS het beste resultaat in druk. Ook voor verpakkingen is Pantone de veiligste optie, zo krijg je zowel op elk type materiaal eenzelfde gelijkwaardige kleur afgestemd op de kleurenwaaier. 

De Pantone kleuren vind je in de kleurenbibliotheek van je software.

Blijf op de hoogte en schrijf je in voor onze nieuwsbrief!

Geschreven door Jan

Senior Grafisch Vormgever

Jan is een rot in het grafische vak: geschoold als drukker en drukwerk veredelaar, gepakt met 17 jaar beroepservaring en een doorgedreven knowhow van de huidige Creative Cloud Suite.

Mocht er een “De Slimste Mens ter Grafische Wereld” bestaan? Bingo! Jan zijn kennis van complexe druktechnieken maakt dat hij perfect kan inschatten wat technisch haalbaar is en wat niet, hij werkt snel en feilloos.

In zijn vrije tijd wandelt Jan graag met zijn dochter een powerboost tegemoet aan zee en is hij liefhebber van films/bingebare dramaseries.

Nog meer lezen?

Bekijk gerust onze andere blogposts vol toffe weetjes en nieuwtjes om up-to-date te blijven.