Mac-omgeving vs. PC-omgeving: een kleine stand van zaken

18 november 2016

1. Design

Macs zien er gewoon goed uit. Of je nu een desktop of een Macbook gebruikt, het design is tiptop in orde. Dat zo'n 'detail' designers aanspreekt is vanzelfsprekend. Maar aan een knap design hangt nu - meer nog dan vroeger - een bepaald prijskaartje vast. De eerlijkheid gebiedt ons te zeggen dat je een zeer krachtige PC kunt bouwen met de prijs die je voor een Mac betaalt.

2. Gebruiksgemak

Een Windows-PC heeft altijd al een meer technische aanpak gevergd dan een MacOS. Windows staat bekend voor het gedoe bij de installatie van de software, hardware, updates en randapparatuur. MacOS pakt dit vloeiender aan. En dat een Mac gewoon doet wat hij moet doen is belangrijk voor de gebruiker ervan. Die wordt dus niet lastig gevallen met vragen wanneer hij een fototoestel of andere randapparatuur aansluit.

Voor veel grafici is een Windows omgeving meestal vrij onbekend. Voor hen is het al een pak moeilijker om in dat systeem hun weg te vinden.

3. Historiek

Mac is sinds het ontstaan altijd al de computer van de grafische sector geweest. Zij hebben nota bene de muis uitgevonden. Maar we hebben wel het gevoel dat Mac net die markt of doelgroep de laatste jaren negeert. De iMac desktops en laptops evolueren veel meer in de richting van algemene gebruiker dan dat er geïnvesteerd wordt in features voor de professionele community.

4. IT

Computers en hun gebruikers zijn op allerlei manieren verbonden met elkaar, een netwerk en via het www met de hele wereld. Mac en PC bieden op dat vlak dezelfde mogelijkheden maar de twee omgevingen mengen is vaak een moeilijke opdracht voor IT-afdelingen.

De meeste netwerkomgevingen zijn PC-gebaseerd. IT’ers die een dergelijk netwerk beheren zijn vaak niet vertrouwd met Mac en ondervinden soms ook problemen tijdens de integratie ervan. Vaak is er buiten de netwerkverbondenheid weinig integratie mogelijk wat device management betreft.

Nu snap je wellicht beter waarom grotere PC-gebaseerde IT-infrastructuren hun grafische vormgevers naar een PC willen pushen. Een andere optie is om de grafische cel als een eiland binnen het netwerk te laten bestaan. Maar dat geeft dan weer moeilijkheden met beveiliging van het netwerk.

5. The Mind of a Designer

Wat willen grafische designers? Hoe denken ze? En hoe kun je ze overtuigen om naar PC over te stappen?

 • Zorg voor degelijke hardware die werkt én er goed uitziet!
 • De software moet werken en up-to-date zijn.
 • Geef ze een omgeving waarin ze zich thuis voelen.
 • Een gevoel van vrijheid én controle is belangrijk. 

Over degelijke hardware gesproken: Microsoft bracht onlangs zijn Microsoft Surface Studio op de markt. Elke graficus die dit toestel ziet stelt zich de vraag waarom Apple dit niet heeft ontwikkeld. En vervolgt met de opmerking “jammer dat er Windows op draait”.

Wat Apple nog in petto heeft weten we natuurlijk niet maar voorlopig biedt de huidige reeks met MacOS hetzelfde gebruiksgemak en vertrouwdheid waar die grafische designers zo aan verknocht zijn.

Wat design en functionaliteit betreft is de Microsoft Surface Studio het ideale toestel om grafisch vormgevers naar het Microsoft platform te lokken. Maar als je echt werk wil maken van een overstap, houd dan zeker ook rekening met onderstaande puntjes! 

 • Software die werkt
  De Adobe Creative Cloud is hét werkinstrument van de grafisch designer. Deze software wordt regelmatig geüpdated. De vormgever heeft graag controle over dit proces: hij wil zijn updates en cloudservices zelf beheren en uitvoeren wanneer hij het nodig acht. Voor IT is dit dan weer een oefening in loslaten.
 • Operating System
  Windows is onbekend terrein voor de meeste grafisch vormgevers. De overstap zo makkelijk mogelijk maken is dus van het grootste belang!
 • Vrijheid en gevoel van controle
  Zorg ervoor dat je vormgevers zich niet beperkt voelen in hun vrijheid in de PC netwerkomgeving. Zo hebben ze bepaalde admin privileges nodig om bijvoorbeeld updates te kunnen uitvoeren, lettertypes te installeren en online diensten zoals WeTransfer en social media te kunnen gebruiken. Zowel op de toestellen als het netwerk moet dit door IT mogelijk gemaakt worden. 

Adobe Creative Cloud biedt heel wat added value met zijn cloud functies en services. In de praktijk worden veel van die mogelijkheden bijvoorbeeld niet toegestaan omdat IT het Creative Cloud platform niet goed kent of de werking ervan te weinig begrijpt.

Conclusie

Wie grafisch vormgevers of andere computergebruikers wil laten overschakelen naar een ander besturingssysteem moet ervoor zorgen dat ze hierin goed begeleid worden zodat ze zich het nieuwe systeem snel eigen maken.

Hou voor grafici rekening met de vrijheden die ze nodig hebben om hun computer en software te beheren. Geef ze dus toegang tot die diensten die ze nodig hebben (WeTransfer, websites, social media, downloadprivileges, etc.)

En last but not least: zorg dat de IT afdeling kennis heeft van het Adobe Platform en de hele Creative Cloud.

Geschreven door Michael

Training Supervisor

Sinds 2011 is Michael in dienst als Adobe Certified Instructor - Design & Lay-out Solutions, wat betekent dat hij steengoede opleidingen geeft. Daar kunnen zowel onze klanten als onze medewerkers over getuigen. Samen met HR zorgt hij ervoor dat elk personeelslid de nodige bijscholing en opleiding krijgt. Voor onze klanten stelt hij praktische klassikale of maatwerktrainingen samen waarin hij de nadruk legt op workflow en een correct én efficiënt gebruik van Adobe software. Dat Michael snel overeenkomt met anderen en zich goed kan inleven, helpt hem in de job.

Daarnaast staat Michael in voor het onderhoud van de IT infrastructuur, draagt hij zijn steentje bij in het aanwervingsproces van nieuwe consultants en ontfermt hij zich - samen met marketing en overige trainers - over de content en huisstijl van Talent Academy.

Zijn stevig gevulde werkagenda laat hij helemaal los van zodra Michael de play knop van zijn TV-afstandsbediening induwt: movie night on, work off.


Nog meer lezen?

Bekijk gerust onze andere blogposts vol toffe weetjes en nieuwtjes om up-to-date te blijven.