Pantone kiest voor Ultra Violet als kleur van het jaar

12 december 2017

Ultra Violet is de nieuwe kleur van het jaar voor Pantone. Maar hoe ga je er als grafisch of digitaal designer mee aan de slag?

Vorige december koos Pantone nog voor een frisse groentint als kleur van het jaar, dit keer is het de beurt aan Ultra Violet. Met verwijzingen naar luxe en zelfs wat neigend naar decadentie en overdaad slaat het bedrijf daarmee een ander pad in. Volgens Pantone zelf is Ultra Violet een dramatische en provocatieve kleur die originaliteit, vindingrijkheid en visionair denken moet uitdrukken. Het is een duidelijk een complexe en gelaagde kleur, ook weer een tegenstelling met het simpele, vrolijke en optimistische groen van vorig jaar.

Ten tijde van het Romeinse Rijk waren paarse stroken in de kledij voorbehouden voor senatoren en andere gezagsdragers. Julius Caesar riep zichzelf uit tot keizer en zette dit symbolisch kracht bij door zichzelf te hullen in een volledig purperen toga. En daarnaast is Ultra Violet natuurlijk ook een zeer duidelijke vingerwijzing naar de veel te vroeg overleden popster Prince. Voor hem ontwikkelde Pantone trouwens al een custom kleur. 

Maar genoeg associaties en geschiedenis: hoe ga je als grafisch of digitaal designer met de nieuwe kleur aan de slag?

Je hebt wellicht al gemerkt dat de Pantone kleurcode voor Ultra Violet 18-3838 is, maar dat je daar verder niet echt iets bruikbaar mee kunt aanvangen. Dat klopt, want dat nummer komt uit het Pantone Matching System (PMS) voor Home & Interior Design en dat is niet voor grafici of webnerds bedoeld. Maar geen nood, want we snorden alvast even de omzettingen naar meer bruikbare codes voor je op.

Code Ultra Violet Pantone PMX library: 2096 C

CMYK: 75-75-0-0

RGB: 101-78-163

HEX: #654EA3

Via deze link kun je ook de ASE-file downloaden voor de verschillende Adobe-toepassingen. 

Oh ja: in deze blogpost legt mijn collega Michael uit hoe je nieuwe Pantone-kleuren downloadt voor InDesign of Illustrator. Een niet te missen tip! 

Geschreven door Michael

Training Supervisor

Sinds 2011 is Michael in dienst als Adobe Certified Instructor - Design & Lay-out Solutions, wat betekent dat hij steengoede opleidingen geeft. Daar kunnen zowel onze klanten als onze medewerkers over getuigen. Samen met HR zorgt hij ervoor dat elk personeelslid de nodige bijscholing en opleiding krijgt. Voor onze klanten stelt hij praktische klassikale of maatwerktrainingen samen waarin hij de nadruk legt op workflow en een correct én efficiënt gebruik van Adobe software. Dat Michael snel overeenkomt met anderen en zich goed kan inleven, helpt hem in de job.

Daarnaast staat Michael in voor het onderhoud van de IT infrastructuur, draagt hij zijn steentje bij in het aanwervingsproces van nieuwe consultants en ontfermt hij zich - samen met marketing en overige trainers - over de content en huisstijl van Talent Academy.

Zijn stevig gevulde werkagenda laat hij helemaal los van zodra Michael de play knop van zijn TV-afstandsbediening induwt: movie night on, work off.


Nog meer lezen?

Bekijk gerust onze andere blogposts vol toffe weetjes en nieuwtjes om up-to-date te blijven.