Review. Onze webdesigner Mathias neemt 3 trending designtools onder de loep

Mathias

Webdesigner

11 december 2018

De afgelopen maanden werden veel nieuwe userinterface designtools beschikbaar gesteld na een bètaversie. De lijst is ondertussen al zo lang dat ik mijn persoonlijke top 3 heb gemaakt van tools die volgens mij de komende jaren belangrijk zullen blijven of worden in de sector.

1.  Sketch 

Sketch is een vector-based designapp die al bestaat sinds 2008. De app werd ontwikkeld door het Nederlandse bedrijf Bohemian B.V. Momenteel is Sketch de standaard in de interface designindustrie. 

De grootste voordelen van Sketch zijn de eenvoudige interface, de mogelijkheid om te exporteren naar verschillende bestandsformaten, resoluties en het gebruik van Symbols. Dankzij Symbols moet je maar één keer een wijziging doorvoeren en deze wordt vervolgens meteen toegepast in je hele document. 

Zelf maak ik ook vaak gebruik van de Mirror mode, waarbij je je ontwerp live kan zien op smartphone of tablet. Ook plugins zoals Zeplin en Craft vind ik interessant.

Voor mij is Sketch vandaag dé tool die je moet beheersen als designer. Een interface bouwen in Sketch gaat veel eenvoudiger dan in andere tools. De vele mogelijkheden met de al dan niet betalende plug-ins maken het leven van een designer/front-end developer zoveel gemakkelijker.

Platform:  Mac

Prijs: $99/J

2. Figma

Figma is een relatief nieuwe tool (2017) met een gelijkaardige interface als Sketch. Volgens vele designers is Figma de nieuwe en verbeterde Sketch, en dus dé te kloppen tool voor de toekomst.

Onlangs heb ik bewust een project in Figma gemaakt om eens te kunnen vergelijken. Wat me meteen opviel was de gelijkenis op vlak van gebruik met Sketch. Overstappen van Sketch naar Figma is dus maar een kleine stap.

Wat ik leuk vind aan Figma is de ingebouwde “Team Library”, waarbij je een design deelt met andere teamleden en tegelijkertijd samen kan werken aan hetzelfde design. Deze functie kan je ook koppelen aan je Slack-account zodat iedereen van het team op de hoogte blijft van wijzigingen.

Voor de developers is er nog een extra leuke ingebouwde functie: Figma maakt zelf al enkele css-regels aan zodat je deze gewoon kan kopiëren.

Momenteel zijn er nog geen tot weinig plug-ins beschikbaar voor Figma, maar tijdens het gebruik heb ik geen functies gemist. Het feit dat Figma beschikbaar is op zowel Mac, Windows als in de browser maakt de tool optimaal bereikbaar.

 

Platform: Mac, Windows, Browser

Prijs: gratis voor individueel gebruik & $12/m Enterprise

3. Adobe Experience Design

Jarenlang was Photoshop de ontwerptool voor zowel print als web. Maar dat tijdperk ligt alweer even achter ons. Adobe moest dus wel reageren op het succes van Sketch. Met Adober Experience Design zit alles in één tool. 

Adobe XD werd uitgebracht in 2015 onder de leuke codenaam Project Comet (enkel voor Mac), maar zou pas in 2017 beschikbaar worden gemaakt voor Mac en Windows.

Het grote voordeel aan XD is de wisselwerking met andere Adobe-apps. Zo kan je via de Creative Cloud Libraries al je iconen, swatches en ander materiaal moeiteloos integreren. Een andere leuke functie is de smart Repeat Grid. Deze functie dupliceert jouw geselecteerde element zonder écht te dupliceren.

Voor mij blijft XD echter een beetje achter de feiten aanlopen. Zo kan je momenteel nog steeds geen tekst onderlijnen, wat toch de basis is als het over het ontwerpen van een standaardlink gaat.

 

Platform: Mac, Windows

Prijs: gratis

Conclusie?

Voor mij is Sketch is dé nr.1 en dat zal ook nog wel een tijdje zo blijven. Figma is een grote uitdager met veel potentieel in de toekomst. Zeker als je vaak moet werken in teamverband en je organisatie enkel met Windows werkt, is Figma de beste oplossing. Adobe XD mist voor mij nog enkele basisfuncties, maar is een op en top Adobe-programma en daar kun je nu eenmaal niet om heen. 

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!