Sprokkels van het wereldwijde web - aflevering 3
28 juli 2016
Voilà, we zijn al weer toe aan de derde editie van deze rubriek. En ja hoor: ook wij kunnen niet om de Pokémon Go hype heen. Of je nu een gloeiende hekel hebt aan de virtuele beestjes of zelf een fanatieke Pokémon jager bent, je kunt niet anders dan enige bewondering hebben voor de manier waarop het spel in geen tijd de hele wereld wist te veroveren. Meer lees je hieronder.
Eerst nog nieuws van heel andere aard!

1. Brutalisme in webdesign
Architectuurliefhebbers zullen de term ‘brutalisme’ zonder twijfel herkennen. Het begrip verwijst naar de trend in de bouwkunst die opgang maakte van de jaren ’50 tot de jaren ’70 en gekenmerkt werd door het overvloedige gebruik van ruw beton en geometrische ‘blok’-achtige figuren. Het resultaat? Brutale gebouwen die de omgeving eerder leken te verstoren dan er in op te gaan.
Maar hoe vertaalt die trend zich nu in webdesign? Wel, we vertellen je geen geheimen als we zeggen dat webdesigners en webdevelopers zoeken naar de strakste vormgeving en een naadloze gebruikerservaring. Brutalistische websites doen eigenlijk net het omgekeerde. Hier geen oogstrelende designs die in de smaak vallen bij een breed publiek. Wel een ‘onafgewerkte’ look met slecht passende kleuren en hoekige lettertypes zodat het geheel er zelfs amateuristisch uitziet. Ook in de code van dit soort websites wordt deze lijn doorgetrokken: die bestaat uit een basic HTML opmaak die ‘handgemaakt’ is. Ook daar de complete afwezigheid van gesofisticeerde toeters en bellen die er op gericht zijn om de bezoekers van de site het leven makkelijker te maken.
En ja hoor, ook deze keer zit achter deze trend een filosofische tegenreactie. Ze wil namelijk ingaan tegen het lichte, frivole en het optimistische van de huidige standaard in webdesign. Als je het ons vraagt kun je er ook een soort nostalgie in lezen, het verlangen naar echt en authentiek.
Een verzameling van brutalistische websites vind je op www.brutalistwebsites.com
Laat ons vooral weten wat je ervan vindt!

Bron: weekend.knack.be
2. Piraatprinters
Dat we bij Typografics van oude en alternatieve druktechnieken zoals zeefdruk houden is één ding. Maar het Berlijnse kunstcollectief ‘Raubdruckerin’ gaat nog een stapje verder. Enkel gewapend met een verfrol en verf trekken ze de straat op en gebruiken alledaagse objecten die ze daar vinden als basis om T-shirts en totebags te bedrukken. Zo gebruiken ze onder andere riooldeksels om tweedehandskledij een nieuw leven te geven. Voor het bedrukken wordt bovendien eco-vriendelijke verf gebruikt.
Bijzonder origineel als je het ons vraagt! Ontwerpen bekijken en bestellen kan hier: www.raubdruckerin.de


3. Pokémon Go (or stay)?
Op dit moment bestaan er 2 soorten mensen: zij die Pokémon Go spelen en zij die de virtuele beestjes en hun jagers nu al grondig beu zijn. Maar goed, we willen er ook nog even ons licht over laten schijnen en dan vooral vanuit marketingstandpunt.
Gisteren werd de Antwerpse alternatieve winkelstraat Kammenstraat door de politie afgesloten omdat enkele honderden jongeren afgekomen waren op de de zeldzame Pokémon die er opdoken. Unizo Antwerpen had een aantal ‘lures’ aangekocht en dat slim aangekondigd op sociale media. Bovendien heeft dergelijk nieuws ook nog de gewoonte zich als een lopend vuurtje te verspreiden onder de spelers van het spel zodat het natuurlijk snel een overrompeling kan worden.
Maar waarom zou je als bedrijf wel of niet meedoen aan de gekte?
Doelgroep
Belangrijkste punt om te overwegen blijft de doelgroep. Volgens eerste cijfers is de overgrote meerderheid van de spelers tussen de 18 en de 29 jaar. Richt jouw product of dienst zich op deze mensen? Dan kun je inderdaad eens nagaan of het de moeite loont om hen aan te spreken via het spel. Maar als dat niet het geval is lijkt het ons weinig geloofwaardig of lonend om op de kar te springen.
Hype of trend?
Het is op dit moment moeilijk te voorspellen of Pokémon Go een kortstondige hype of een niet te missen trend is. Tijdens de zomermaanden is het natuurlijk makkelijk om mensen aan te sporen om buiten te komen op zoek naar Weedles of om eitjes met hopelijk een Snorlax er in uit te broeden. De vraag is of er nog steeds zo massaal zal gereageerd worden op ‘lures’ op momenten dat de weersomstandigheden niet meer zo ideaal zijn.
Uitmelken
De vraag is ook hoe Niantic om zal gaan met de commercialisering van het spel. Zullen bedrijven ooit ‘gepersonaliseerde’ Pokémon kunnen aankopen of advertenties pushen via het platform? En hoe zullen de spelers daarop reageren? Je ziet op dit moment ook al hoe politieke partijen of religieuze instellingen proberen in te spelen op de hype. Als dat massaal zal blijven gebeuren zou het wel eens kunnen dat de cool van het spel snel verloren gaat en de spelers afhaken.
We komen er binnen enkele maanden nog eens op terug!
Zelf reageren? Mail ons: studioweb@typografics.be

Geschreven door Andreas
Studio Manager
Andreas is ons veelzijdig Studio gezicht voor web & print. Zowel op het vlak van design als development is hij geroutineerd door ervaring. En hij blijft dagelijks leren, vooral van het team waar hij mee samenwerkt. Zijn planmatige instelling maakt van hem de juiste man voor de job. In een project houdt hij bovendien van open communicatie, de sleutel om tot een pixelperfect resultaat te komen.