Stockfoto nodig? Deze 4 fotodatabanken zijn top

16 mei 2018

De juiste visual vinden voor je campagne, posts op sociale media of websiteheader is niet altijd even eenvoudig. Er zijn verschillende databanken met stockfoto’s beschikbaar op het internet. Sommige zijn gratis en voor andere moet je een licentie betalen. Het perfecte beeld vinden is vaak een zoektocht over verschillende fotodatabanken heen. 

Gratis vs betalende beeldbanken

Een voorbeeldje van een goede gratis databank is unsplash.com. Wereldwijd delen fotografen hun werk via deze site. Zij hebben er geen probleem mee als je hun beelden zonder vermelding gebruikt. Je mag credits geven aan de fotograaf in kwestie maar het is niet verplicht.

Andere databanken zoals Getty Images zijn dan weer betalend per foto of vereisen een licentie. Je kan wel altijd eerst een proefbeeld downloaden. Nadien kan je de foto in hoge resolutie downloaden en gebruiken. Een proefbeeld is handig om te vermijden dat je foto’s zou kopen die je misschien toch niet nodig hebt.

 

Het grote verschil tussen gratis en betalende databanken is dat je op gratis websites vooral esthetisch mooie foto’s terugvindt. Fotografen doen hun best om hun mooiste werk te tonen en zo te verspreiden over de wereld. Op betalende databanken staan dan weer meer foto's voor specifieke zoekopdrachten. Je kan hier meestal gerichter op zoek gaan naar bepaalde situaties. Denk aan een shot van een boze zakenman tijdens een vergadering of een wanhopige moeder die een grote pot ijs eet in de zetel.

Webdesigner Arno geeft een overzichtje van zijn favoriete beeldbanken

1. Unsplash.com

 

Pro:

- Mooie beelden
- Geschikt voor conceptdesign
- Veel sfeerfoto's

Con:

- Geen vector art
- Geen icons
- Beperkte selectie

2. Freepik.com

 

Pro

- Afgewerkte designs ter inspiratie
- Zowel foto's, vector art als icons
- Filiteren op PSD-files mogelijk

Con

- Beperkter foto-aanbod
- Meeste foto's voor premiumaccounts
- Credits voor designer verplicht bij gratis versie

3. Pixabay.com

 

Pro

- Zowel foto's, vector-illustraties als video's
- Meeste foto's zijn gratis beschikbaar in high resolution
- Je kan de beelden vrij gebruiken

Con

- Gesponsorde betalende afbeeldingen
- Beperkt aanbod bij specifieke zoekopdracht

4. Getty Images


Pro

- Groot aanbod foto's en vectors
- Fotografen en illustratoren delen veel nieuwe content
- Goed voor specifieke zoekopdrachten

Con

- Betalende licentie voor Premium Access
- Soms moet je nog eens apart betalen voor bepaalde foto's
- Sommige foto's zijn enkel voor redactioneel gebruik

Geschreven door Arno

Senior UX/UI Designer

Arno zat als jonge snaak al geïnteresseerd toe te kijken hoe zijn vader websites bouwde met Adobe Photoshop en flash. Je kunt wel zeggen dat hij webdesign met de paplepel heeft binnen gekregen. Voor zijn hogere studies koos Arno dan ook voor Multimedia en Communicatietechnologie. Die opleiding rondde hij onlangs succesvol af en na een korte stop in een ander bedrijf is hij sinds enkele maanden bij Typografics aan de slag. Zijn focus? Webdesign, web development en animaties voor web. ​Hobby's? Hij leeft zich graag uit in de fitness en is voortdurend nieuwsgierig op zoek naar nieuwe ervaringen, mensen en culturen.

Boek Arno

Nog meer lezen?

Bekijk gerust onze andere blogposts vol toffe weetjes en nieuwtjes om up-to-date te blijven.