Typografics goes JSConf
11 juli 2017
Om bij te blijven met de laatste nieuwigheden op vlak van webdesign en webdevelopment volgen we bij Typografics regelmatig lezingen en conferenties. Onlangs zakten we af naar Brugge voor de JSConf, een JavaScript-conferentie georganiseerd door Howest.
We moesten natuurlijk een keuze maken tussen alle lezingen, maar we kwamen toch met zeer veel inzichten terug.
1. De toekomst van het web
In het web zijn er momenteel 3 grote fases waarmee webdevelopers rekening houden: de focus op technologie, de focus op ‘features’ en de focus op gebruikerservaring (experience). Op dit moment zitten we al een tijdje in de fase van de feature focus. Dat betekent dat de nadruk ligt op het implementeren van leuke functies zoals bijvoorbeeld chatbots, leuke animaties, opvallende sites.
Dit zorgt ervoor dat het web heel boeiend is, maar het wordt soms ook allemaal wel een beetje te veel. Bovendien raakt de gebruikerservaring daardoor op de achtergrond en net daar komt langzaamaan verandering in. Designers scholen zich om tot UI/UX designers om de gebruiker of de bezoeker van een site of app een geweldige ervaring te bezorgen. De ‘functions & features’ worden dan uitgezocht in functie van de ‘user experience’ in plaats van omgekeerd.

JSConf @ HoWest
Achter de schermen
Een site kan er – dankzij een boel tools & features - zeer aantrekkelijk uitzien, maar wat achter de schermen gebeurt is minstens even belangrijk. De laadtijd van een website is van groot belang. De snelheid telt, maar ook het dataverbruik speelt mee. Op dit moment is bijvoorbeeld het gebruik van ‘visual composers’ op thema-gebaseerde CMS’en zoals WordPress en andere enorm populair. Je kunt er immers zonder veel kennis van code via een WYSIWYG (What You See Is What You Get) interface zelf een website bouwen. Maar de code die er achter zit is niet altijd even goed van kwaliteit. Het gevolg? Een lange laadtijd en een hoog dataverbruik, en dat merkt de surfer.
De oplossing? Zelf goede code schrijven! Voor de gebruiker resulteert dit in een snellere laadtijd en minder dataverbruik. Ook voor de site-owners zijn er niets dan voordelen: tevreden surfers die blij zijn met de gebruikerservaring zijn immers terugkerende bezoekers.
JQuery: gebruiken waar nodig
JQuery is de beste vriend van veel developers, maar de code wordt niet altijd op de beste manier gebruikt en toegepast. Een voorbeeld van hoe het niet moet vinden we bij Wikipedia. Voor de mobiele site worden 2 à 3 lijnen JQuery gebruikt. Dat betekent 2 à 3 lijnen winst in de code ten opzichte van JavaScript, maar zorgt wel voor 30% meer energieverbruik door het inladen van de library.
Developers moeten dus de afweging maken: weegt het energieverbruik op tegenover het aantal bespaarde lijnen code?
2. From documents to dialogues
Voice controlled operating systems zitten in de lift. Het bekendste voorbeeld is natuurlijk Siri, waarmee je je iPhone of je iPad beveelt. Zo kun je haar laten zoeken naar foto’s genomen op een bepaalde locatie of datum, een afspraak laten inboeken of een restaurant laten vinden. Specialisten denken dat dit soort systemen – waarbij je echt in dialoog gaat met een website – binnen enkele jaren de norm zullen zijn. Ook het gebruik van chatbots zit in de lift en is een evolutie die door developers in de gaten moet worden gehouden.
3. How I hacked my coffee machine
In een wereld vol digitale hacks staan mensen minder stil bij welke techniek er effectief in de uitvindingen zit. Vroeger prutsten we al eens een radio open om te zien hoe die precies werkte. Tegenwoordig is het woord “garantie” het enige wat in ons opkomt wanneer iets niet meer werkt.
Dominik Kundel gaf een inspirerende toespraak over hoe hij zijn koffiezetapparaat op een avond uit elkaar haalde zonder dat hij iets van mechanica afwist. Na veel proberen en gezond verstand te gebruiken werd de logica van een eenvoudige koffiezet al snel duidelijk. Deze nieuwe kennis combineerde hij met zijn begrip van webtechnologie om zijn koffiezetapparaat te ‘hacken’.

Om de conferentie af te sluiten kreeg iedereen in de zaal een link naar een simpele site waar we een stem konden uitbrengen over welke koffie er moest gezet worden. Een mooie afsluiter om mee naar huis te gaan!
Kortom, we kregen op JSConf meer dan genoeg inspiratie om onze huidige manier van werken eens van naderbij te bekijken!

Geschreven door Andreas
Studio Manager
Andreas is ons veelzijdig Studio gezicht voor web & print. Zowel op het vlak van design als development is hij geroutineerd door ervaring. En hij blijft dagelijks leren, vooral van het team waar hij mee samenwerkt. Zijn planmatige instelling maakt van hem de juiste man voor de job. In een project houdt hij bovendien van open communicatie, de sleutel om tot een pixelperfect resultaat te komen.