Wat is het verschil tussen UI & UX design?

10 december 2021

User Interface Design (UI) en User Experience Design (UX) verhouden zich zowat als een vers getrouwd stel. Ze gaan hand in hand en de 1 kan niet zonder de ander. Waarin de ontwerpgebieden verschillen? Dat verhelderen we graag voor je.

UI Design: voor het oog

De user interface is het virtuele contactpunt tussen de gebruiker en je website/software. Het heeft als basisdoel informatie snel en eenvoudig naar de gebruiker over te brengen, zodat die moeiteloos z’n weg vindt. Als UI designer verpak je de interface met de look & feel van het merk waar je voor werkt, en zorg je ervoor dat het de juiste boodschap uitstraalt. Denk aan vertrouwen bij een bank of gezelligheid bij een koffiezaak. Die uitstraling bekom je door het kiezen van een harmonische set aan kleuren, lettertypes, buttons…Maar hoe weet je of je een goede UI hebt ontworpen? Dat is vaak woord tegen woord. Maar diegene die het het beste kunnen vertellen, zijn de gebruikers zelf. Laat ze in een User lab (een deel) van je website gebruiken en kijk mee over de schouder, zo traceer je snel moeilijkheden. Een andere optie is A/B testing: toon 2 versies van je website willekeurig aan verschillende gebruikers, en meet door welke versie de meeste gebruikers het gemakkelijkst geraken.

UX Design: de hele beleving

User Experience gaat over de totaalbeleving bij een gebruiker rond je merk. Het overstijgt je website en gaat ook over bv. je radiospot, een poster, een sms, een persoon op straat… kortom: de complete ervaring. Als je iets aankoopt bij CoolBlue heb je verschillende touchpoints: een online webshop, het unboxing proces, de na service. Als al de stappen van deze flow een toffe ervaring zijn, krijg je een goed gevoel bij het merk.


Maar wat is je taak als UX designer nu juist? Je start met een soort van politieverhoor bij je gebruikers: wie zijn ze, wat doen ze en waarom. Die inzichten vertaal je in functionaliteiten en structuur. Hoe béter je je doelgroep kent, hoe eenvoudiger voor jou om een goede user flow te designen.

UI & UX in perfecte harmonie

Het is een en-en verhaal: hoe je er online uitziet is net zo belangrijk als hoe een gebruiker je merk online beleeft. Leuke kleurtjes zijn tof, maar als je gebruiker niet vindt wat ie zoekt haakt ie toch af.


Een UI/UX designer voor je merk inzetten? Daar hebben we een bende sterke profielen voor. Klik en contacteer Sarah via een vlotte user flow met al je vragen.

Geschreven door Dries

Senior UX/UI Designer

​Dries volgde eerst een opleiding multimediatechnieken en vervolgde daarna zijn studies bij Syntra Antwerpen waar hij Grafische Vormgeving en Webdesign studeerde. Hij houdt zijn ontwerpen graag simpel. Gebruiksvriendelijkheid is daarbij zijn grootste aandachtspunt.
  
Tijdens zijn vrije tijd vind je Dries op de moto in de bergen of gaat hij skateboarden.

Dries heeft meer dan 5 jaar ervaring in de sector.
Boek Dries

Nog meer lezen?

Bekijk gerust onze andere blogposts vol toffe weetjes en nieuwtjes om up-to-date te blijven.