Het nieuwe logo van Lufthansa: hoogvlieger of niet?

15 februari 2018

Luchtvaartmaatschappij Lufthansa kwam de laatste tijd vooral op een negatieve manier in het nieuws. Zeker nadat het bedrijf het Belgische management van dochtermaatschappij Brussels Airlines op straat zette.

Midden in al deze hetze lanceerde Lufthansa echter ook een nieuwe huisstijl én een aangepast logo. Een goede zet, of niet? Onze grafisch vormgever Benjamin nam de nieuwe stijl eens grondig onder de loep!

Zo zag het iconische logo er in het begin uit

Het oorspronkelijke logo van de kraanvogel viert dit jaar zijn honderdste verjaardag. Tijd voor een update moeten de huidige designers van Lufthansa gedacht hebben. Het origineel werd al in 1918, lang voor de oprichting van het Lufthansa-merk in 1955, getekend. De Duitse grafische ontwerper Otto Firle ontwierp het logo voor de eerste Duitse luchtvaartmaatschappij DLR (Deutsche Luft-Reederei).

In al die jaren is het logo eigenlijk weinig geëvolueerd: hét bewijs van een sterke merkidentiteit. En ook in de versie van 2018 blijft men de essentie respecteren.

De kraanvogel anno 2018

Om up to date te zijn met de huidige digitale toepassingen kozen de in-house designers van Lufthansa voor een subtiele aanpak die loont. Het nieuwe logo werkt nu beter in kleine formaten, zoals op het scherm van een smartphone.

Persoonlijk ben ik meer fan van het originele logo uit 1918, dat in mijn ogen veel dynamischer en eleganter is. De vernieuwde kraanvogel ziet er iets meer “1962” uit dan “1990”, door het gebruik van een fijnere cirkel rond de vogel. Dit geeft het geheel meer elegantie en openheid. Een gevoel dat nog versterkt wordt door de meer openstaande “veren” van de vleugels.

Het nieuwe logo blinkt uit in finesse en voelt consistenter en meer ‘premium’ aan. Iets wat perfect past binnen de uitstraling van een moderne vliegtuigmaatschappij. 

Bye bye Helvetica

Bij de herwerking van het woordmerk koos men terecht voor verfijning en verbetering in plaats van een volledige transformatie. De gemiddelde kijker zal vermoedelijk het verschil niet opmerken, maar the devil is in the details.

Men nam afstand van het iconische lettertype Helvetica en koos in plaats daarvan voor een custom typeface.  Dat zorgt voor een zeer mooie balans tussen de letters. Het verbetert ook de leesbaarheid. Bovendien ogen de letters nu iets lichter, wat aansluit bij de openheid van de rest van het logo. Het geeft het geheel bovendien een modernere look.

Over smaken en kleuren…

… kan je in dit geval wél twisten, als je de online reacties leest op de nieuwe huisstijl van LufthansaVooral het wegvallen van het geel op de vliegtuigen wordt niet in dank afgenomen. Begrijpelijk, gezien het positieve effect van de kleur geel. Zeker in een sector die wordt gedomineerd door blauwe merkidentiteiten.

Zelf juich ik net toe dat er een duidelijke keuze wordt gemaakt om het geel als accentkleur te gebruiken en donkerblauw als hoofdkleur. Het maakt het geheel stijlvoller en verfijnder. Hoewel ik zelf ook vind dat het vliegtuig wel één extra element geel kan gebruiken.

Conclusie: hoogvlieger of niet?

Lufthansa’s nieuwe stijl valt op door zijn onopvallendheid. De luchtvaartmaatschappij oogt nu meer Mercedes dan Ikea: koeler en meer corporate. Een gulden middenweg tussen het huidige en het originele logo was ideaal geweest, maar ik begrijp dat men rekening wou houden met moderne toepassingen. In dat opzicht zijn de ontwerpers dus zeker geslaagd in hun opzet. Over het algemeen een geslaagde modernisering van een iconisch merk.

Iemand nodig om jouw logo of huisstijl te vernieuwen?

Wij hebben een team klaarstaan dat zowel bij jou ter plekke als bij ons in de studio aan de slag gaat! Contacteer commercieel manager Caro voor meer informatie of een offerte. Je kan haar mailen of bellen: 0473/92.74.89

Geschreven door Benjamin

Assistent Studio Manager / Senior Grafisch Vormgever

Benjamin heeft op beroepsvlak al heel wat watertjes door zwommen en heeft bijgevolg al de meest uiteenlopende grafische opdrachten afgewerkt. Hij heeft een boon voor retro en vintage, maar ook strakke en minimalistische ontwerpen trekken zijn aandacht. Bovendien heeft hij een bijzonder oog voor typografie en streeft hij naar eenvoud, evenwicht en nauwkeurigheid.

Grafische vormgeving boeit hem mateloos, maar Benjamin is ook geïnteresseerd in film, interieur, fotografie en muziek. Met deze interesses gaat hij graag op Pinterest aan de slag. In zijn professionele leven is de Mac zijn werkinstrument, na de uren bespeelt hij andere instrumenten zoals akoestische gitaar en basgitaar.

Benjamin heeft meer dan 10 jaar ervaring in de sector.

Nog meer lezen?

Bekijk gerust onze andere blogposts vol toffe weetjes en nieuwtjes om up-to-date te blijven.