Infographic voor schilders

Gemaakt door Jens

Senior Illustrator & Art Director


“De infographic was bedoeld voor een beursstand waar professionele schilders zouden langskomen. Met een maskeertape plak je eigenlijk plaatsen af die je niet mag beschilderen. In de infographic moest het productieproces en de eigenschappen van de tape op een aantrekkelijke manier uitgebeeld worden.”

Onze grafisch vormgever Jens ging de uitdaging aan om er met subtiele humor iets leuks van te maken.

Stap 1: de stijl bepalen

“De klant had enkele voorbeelden meegestuurd van infographics die ze zelf leuk vonden. Ze wilden graag een Japanse stijl, omdat de tape in Japan wordt ontwikkeld. Ik ben ook zelf inspiratie gaan opdoen op Pinterest.”

Stap 2: de boodschap samenvatten

“Ik kreeg een worddocument met daarin een lange doorlopende tekst met alle informatie over de maskeertape. Daaruit heb ik de belangrijkste informatie geselecteerd en schematisch weergegeven voor mezelf. Dit is al meteen de eerste aanzet voor de stuctuur en hiërarchie van de infographic. Ik had al snel beslist dat ik met twee grote blokken zou werken. De klant twijfelde in het begin nog om het eerste blok te laten vallen, maar op mijn suggestie hebben ze dat toch niet gedaan. Normaal verander ik zelf niets aan de copy, maar nu had ik toch voorgesteld om de tussentitels voor de duidelijkheid aan te passen naar ‘onderzoek’ en ‘productie’. De klant heeft mijn voorstel intern getest en uiteindelijk belist dat ze voor die insteek wilden gaan.”

Stap 3: illustraties maken en plaatsen

“En dan volgt het leukste onderdeel van het ontwerpproces: de illustraties. Ik heb de meeste illustraties zelf getekend. Het geheel is een combinatie van aangeleverde beelden van de klant, stockbeelden en eigen creaties en aanpassingen. Ik wou vooral geen clichés gebruiken. Vandaar dat ik bij de behoeften van de klant met sterren en de Grote Beer gewerkt heb om de ‘klantenwensen’ te visualiseren. Het is ook leuk als je het product kan integreren in het geheel. In dit geval heb ik de maskeertape effectief gebruikt in de afbeelding.”

Stap 4: subtiele humor verwerken in het geheel

“De klant wou graag dat er ook wat subtiele humor in de infographic verwerkt zat. Vandaar de ludieke afbeeldingen van de sumoworstelaar die in de soep roert, een samoerai die alles versnijdt tot de juiste breedte, en een sensei die op een spijkerbed zit om de kwaliteit te controleren.”

Stap 5: tussentijdse evaluatie

“Ik stuur de ruwe schets altijd al eens door naar de klant voor ik alles in detail uitwerk. Zo kunnen ze de algemene look en plaatsing beoordelen. Gelukkig waren ze meteen enthousiast en was mijn voorstel exact waar ze naar op zoek waren.”

Wanneer is een infographic geslaagd?

“Ik denk dat de sterkte van een infographic vaak nog onderschat wordt door bedrijven. Het is de ideale manier om te triggeren en je boodschap op een leuke manier beknopt weer te geven. Een infographic is geslaagd als het beeld meteen uitnodigt om naar te kijken. Maar het allerbelangrijkste is natuurlijk dat de inhoud in één oogopslag duidelijk is. Mensen nemen namelijik niet graag de moeite om lang te lezen, zeker niet op een beurs of event.”

Wat vind je leuk aan het ontwerpen van infographics?

“Ik vind het altijd een boeiende uitdaging om de kern van een product of dienst beknopt en visueel weer te geven. Op die manier leer ik zelf ook veel bij over verschillende onderwerpen, zoals maskeertape in dit geval. Het is ook leuk om te zien hoe een infographic evolueert.”

Bekijk al de foto's van deze case

Benieuwd naar onze andere cases?

Bekijk hier de creaties van onze andere designers!

Neem direct contact op

Jill

Jill staat meteen voor je klaar!

Bel ons op +32 (0)52 41 45 65 of mail op jill.vanderpoorten@typografics.be

Mis geen enkele update!

Elke maand onze interessante nieuwsbrief voor marketeers en vormgevers ontvangen?
Schrijf je hieronder meteen in!