Van 4 naar 5 dagen/jaar opleidingsrecht in 2024

7 november 2023

Read
Thumbnail opleidingsrecht 2024

Arbeidsdeal 2024: 5 dagen/jaar opleidingsrecht

Feestje in de keet, vanaf 2024 geniet je als voltijdse werknemer* niet langer van 4 maar 5 dagen individueel opleidingsrecht/jaar. Eén werkdag extra dus om je grafische skills in de watten te leggen. Ons team denkt meteen in 3 stappen met je mee om je opleidingsagenda optimaal in te vullen:

  1. screening van je skills via de Talent Scan,
  2. persoonlijke intake met één van onze trainers,
  3. voorstel tot klassikale opleiding of leertraject op maat

*in een onderneming vanaf 10 werknemers

De kmo-portefeuille en het WSE-label, een goede zaak voor jou

Nog schoner aan het verhaal: je betaalt niet eens de volle pot. Wist je dat Typografics kmo-portefeuille dienstverlener is? Zo geniet je tot 30% subsidie en dit met een max. tot € 7.500 per jaar, eenvoudig en digitaal aan te vragen.

Er lijkt geen einde te komen aan de goed-nieuws-show, want sinds kort haalden we het WSE kwaliteitslabel binnen. Vanaf nu volg je dus trainingen terwijl Vadertje Staat je bankrekening verder spijst. Dubbel cashen!

Hoe dan precies? Wel, dankzij deze opleidingsincentives:

Als werknemer kan je beroep doen op:

1. Vlaams opleidingsverlof

Een financieel vangnet voor wie in de Vlaamse privésector werkt. De overheid voorziet namelijk dat je 125 opleidingsuren kan volgen, terwijl je tijdens je werkafwezigheid netjes wordt doorbetaald. Of jij recht hebt op Vlaams opleidingsverlof ontdek je hier.

2. Opleidingscheques

Per schooljaar bestaat de optie opleidingscheques tot max. € 250 aan te schaffen, waarbij de overheid je 125 terug toesteekt. Fifty-fifty, dus! Deze handige simulator toont je meteen of je hiervoor in aanmerking komt.

Als werkgever kan je beroep doen op:

1. Vlaams opleidingsverlof

Een werknemer heeft het recht afwezig te zijn voor een opleiding, terwijl het loon behouden blijft. Wanneer de werknemer wenst Vlaams opleidingsverlof op te nemen, staan jou 2 zaken te doen:

  1. Dien een terugbetalingsaanvraag in bij het WSE-loket.
  2. Registreer de opgenomen uren aan Vlaams opleidingsverlof ook in het loket.

Per goedgekeurd uur schudt de staat een forfaitair bedrag van € 21,30/u. uit het varken.

Vind hier de aanvraagprocedure en het WSE-loket.

Heb je nog een openstaand subsidiebedrag?

Heb je nog een subsidiebedrag van dit jaar over, dan kan je alvast je opleidingsplan voor komend jaar uitstippelen met dat resterende bedrag. Voorwaarde is wel dat je het dossier dit jaar afrondt, d.w.z. de topics en het format vastlegt (bv. InDesign maatwerk) + het totaalsaldo betaalt. 

Handing voor HR!

Arbeidsregime, opleidingskrediet en -saldo, groeipad, lesplan… er valt een hoop uit te pluizen en bij te houden. Daarom bouwden we een handige template waarmee je de opmaak van het opleidingsplan overzichtelijk en in no time piept.

Haal je voordeel uit 50+ opleidingen, see you in class!