10 Adobe MAX 2023 key takeaways

25 oktober 2023

Read
Thumbnail Adobe MAX key takeaways 2023

Trendwatchers Liesbet en Michael volgden Adobe MAX 2023 drie dagen lang online en vatten ze samen in 10 key takeaways. Gewoontegetrouw blies The Creativity Conference een hoop nieuwe features de grote plas over én ook 1 groot buzzword: Generative AI.

“Vooral de grote verscheidenheid aan illustratief werk dat gemaakt wordt met slechts een handvol Adobe programma’s, vond ik zeer inspirerend. Het geeft me goesting om te ontdekken, oefenen en nieuw werk te maken”, Liesbet – Senior Graphic Designer & Illustrator. 

De 5 Adobe MAX key takeaways van Liesbet op een rijtje: 

01 AI in AI

Nog in bèta en in onze eerste tests wat ruw, maar absoluut veelbelovend: de Text to vector illustration tool in Illustrator. Door Adobe omschreven als “een baanbrekende nieuwe functie die wordt aangestuurd door de generatieve AI van Adobe Firefly,” en yes sir zoveel is op het eerste zicht waar! Achtergronden, iconen, patronen… elk vector idee, dus eigenlijk genereer je nu via een eenvoudige tekstopdracht. Tadaaa keuze uit drie opties. Door je omschrijving nauwkeuriger te maken, krijg je telkens drie nieuwe opties. Bewerk- én schaalbaar, dus net zo uniek te maken als jij dat wil. Met de Recolor tool geef je je illustratie meteen ook een andere kleur of genereer je gewoon zelf een kleur met de nieuwste Generative Recolor AI tool.

02 Fresco laat je binnen de lijntjes kleuren

Serious Fan Material: Paint inside, een nieuwe Fresco feature. Selecteer de pictogram en duid een lijntekening als referentielaag aan. Zo kleur je met pixel-, vector- en livepenselen binnen de referentielijnen van je ontwerp. Werkt ook met Watercolor live brush vloei-effecten en omgekeerd kan je er eveneens mee aan de slag, een background kleur je in zonder over andere onderdelen te tekenen.

03 Menselijk ontwerp boven perfectie

Met 80,2K Instagram volgers is Spencer Nugent niet bepaald een lichtgewicht binnen de sector. Hij preacht voor vermenselijking van AI gegenereerde beelden. Gebruik ze m.a.w. vooral als basis voor nieuwe ontwerpen, ter inspiratie en om sneller verschillende ideeën te visualiseren… maar het uiteindelijke design vergt nog steeds vakkennis van de ontwerper. Maak je ontwerp dus niet te clean, te koud, te perfect, te afgeborsteld… een hoekske af quoi? Kijk vooral eens op dat Instagram account hoe the master het voordoet.

04 “I learned better with a project I want to do.”

Het leerproces van Yukai Du is wat ons betreft eentje om driedubbel te onderstrepen. “I learned better with a project I want to do”, dixit de Illustrator & Animation Director. Kort gezegd: ’t is normaal dat je soms het bos niet meer door de Adobe bomen ziet, dat je een creatief idee maakt naar wat een tool of programma kan … maar probeer daar toch maar vanaf te stappen. Yukai zet technieken en programma’s zo naar haar hand dat haar unieke stijl altijd wint. Zelf volgde ze een zeer technische en weinig inspirerende 3D opleiding. Pas jaren later gebruikt ze die kennis om binnen haar illustratiestijl met kleine stapjes 3D in haar animaties toe te passen. Ze ontwierp kleine cijferanimaties voor #36daysoftype en bij elk cijfer en elke letter onderzocht ze telkens hoe ze haar 3D kennis weer kon oprakelen.

05 Photoshop vs. After Effects: the battle

This or that? Als het aankomt op de animatie van lettering design is het verschil in uitkomst bij beide programma’s te vergelijken met chocomelk van Nestlé en chocomelk van ChocoVit: iets compleet anders dus. Bij Photoshop animeer je via frame-to-frame, in After Effects via path, position en rotation. Tijdens Adobe Max gaf Sophie Elinor het voorbeeld door een simpel letterontwerp op deze twee manieren te animeren, een mindblower en absoluut de moeite om eens te vergelijken.

I just want to make beautiful things that felt magical to me wether people would notice or not.

Logo Adobe MAX

Dana Tanamachi
Speaker at Adobe MAX 2023

“AI AI AI updates. AI was niet verwonderlijk de rode draad doorheen de hele MAX opening keynote en eerlijk gezegd, we mogen onder de indruk zijn. De generative features in Photoshop zijn indrukwekkend en zullen ons op termijn uren werk besparen. De vector generator in Illustrator is veelbelovend. De resultaten van mijn eigen tests misschien nog wat ruw maar alle begin is moeilijk”, Michael – Senior Graphic Designer & Trainer. 

Deze key takeaways nam Michael mee na Adobe MAX: 

06 Next-level beeldbewerking

Generative Fill & Expand doet exact wat je vermoedt: content toevoegen en uitbreiden o.b.v. een text prompt. Zo hang je dus zonder moeite een foto van jezelf en Hazard aan de koelkast, voetballend in je eigen tuin van pakweg 5000m2.

07  Realiteit of AI in Lightroom?

Focus Blur in Lightroom wordt aangedreven door AI. De tool analyseert je beeld a.d.h.v. dieptetoewijzing en creëert daarop een vervagingseffect dat je zelf nog verder kan verfijnen. Focus Blur moet je echt eens in actie zien! Realiteit of AI, je zou voor minder beginnen twijfelen.

08 Text-Based Editing, gamechanger in Premiere Pro

Feestje in de post productiecel, Text-Based Editing is een absolute gamechanger. Deze AI video editing tool zet je videomateriaal om in een transcript. Via tekstselectie in het transcript kan je simpelweg clips maken en monteren op de tijdlijn. Zo bespaar je bij uren beeldmateriaal uren tijd aan het uitzoeken van de geschikte montagefragmenten. Een extra plusje, het wordt ondersteund in 18 talen!

09  Express vs. Canva: 1 – 0

Kunnen we kort houden: Adobe Express heeft een antwoord op alles van Canva, maar dan veel beter.

Dat Canva populair is, is een understatement. Adobe Express moet echter niet onderdoen. Van ontwerp in Photoshop of Illustrator naar geanimeerde social media post? Geen probleem voor Express. Met de nieuwe release en de ongekende integratie met Creative Cloud d.m.v. CC libraries en bestandsuitwisseling, krijg je social media superpowers. 

10  Get WoWed door de MAX sneaks

Op dag 2 van Adobe MAX worden traditiegetrouw de developers uit de kelder gehaald om hun experimentele features te demonstreren. Wij lagen achterover. Enkele sneaks die de moeite zijn om te bekijken: Project Neo – een nieuwe 3D tekentool en Project Draw & Light – van schets naar een generated beeld. Of deze features er uiteindelijk gaan komen is niet zeker, maar de sneaks tonen wel aan welke fabelachtige zaken Adobe achter de schermen werkt. Je kan via deze link de hele sneaks herbekijken. Trust us, ze maken je helemaal hyper Adobe fan!

Adobe’s vision is to empower anyone anywhere to imagine and create.

Logo Adobe MAX

Shantanu Narayen
CEO Adobe

Coming soon…

Tijdens de opening keynote werd de Adobe toekomstvisie en aanpak uiteengezet. Zo ontdekten we nog dat ze maar liefst 5 AI models aan het ontwikkelen zijn: een language, image, vector, video en 3D model. Heel benieuwd dus wat de komende maanden verder brengen!

Hou jij graag vinger aan de pols?

Wij ook! Net zo graag als het delen van kennis met anderen in de sector. Werk je al in de Adobe omgeving en ben je klaar om je creatieve skills te verbreden en de kracht van de nieuwste releases te omarmen? Dan is dit eendaags event misschien iets voor jou: What’s new in Adobe Creative Cloud. De plaatsen zijn beperkt!