What’s new in DaVinci Resolve 19

23 april 2024

Read
What's new in DaVinci Resolve 19?

Er is een nieuwe versie van DaVinci Resolve: Resolve 19. Blackmagic Design onthulde de nieuwste features tijdens NAB Show 2024 en Chris die zet ze graag op een rijtje voor jou. Nu nog in de bètaversie maar al veelbelovend sterk, let’s dive in!

What’s new on the EDIT page?

01 Speaker detection, hiermee benoem je sprekers in het transcript. Wanneer ze door elkaar praten, kan je tekstdelen manueel toekennen. Via het 3-bolletjes menu exporteer je je transcript als ondertitels. Handig!

02 De opties Fixed Playhead en Trim Editor staan nu bij Timeline View options. Daarnaast zorgen enkele aangepaste layout opties voor een betere gebruikerservaring.

Fixed Playhead
Trim Editor

03 De Speed Warp Faster optie bij Motion estimation versnelt de rendering van het Speedwarp effect aanzienlijk.

04 Ga naar Inspector > File > Audio Configuration voor een overzicht van de audiosporen in je clip.

05 Ook mogelijk: Beziers op keyframes zetten voor effecten die je toepast op een clip.

06 Restore deleted timelines = lifesaver

Speed Wrap Faster

What’s new on the COLOR page?

01 Color Slice tool: Pas je beeld aan met 6 vectoren (rood, groen, blauw, geel, cyaan en magenta) en een huidskleur schuifregelaar. Hiermee kun je eenvoudig verzadigingsniveaus en tinten van specifieke kleuren aanpassen. De speciale skinslider maakt snelle aanpassingen van huidskleuren eenvoudig en effectief.

02 IntelliTrack, dankzij DaVinci’s Nueral engine AI selecteer je snel punten om te volgen en zo effecten te creëren of een beeld te stabiliseren.

03 Beheer complexe gradingworkflows met Node Graph Stack. Door opeenvolgende node trees te maken kan je grades in afzonderlijke secties opsplitsen voor een georganiseerde en efficiënte workflow.

Color Slice Tool
Node Graph Stack

04 Het Defocus Backgound effect stimuleert dankzij Magic Mask een perfecte defocus van de achtergrond.

05 Het Face refinement effect kreeg een upgrade met betere tracking, profiel handling en smooth skin opties.

06 Film Look Creator: Hiermee wijzig je eenvoudig de kleur en fysieke eigenschappen van een beeld om een klassieke filmemulatie na te bootsen in één enkel Resolve-effect. Het effect creëert een basis “Blackmagic”-filmlook die je dan op verschillende creatieve manieren kan manipuleren. De Film Look Creator past het contrast, de verzadiging, de tint en de belichting van een beeld aan. Het bevat ook filmemulatie tools incl. Halation, Filmgate, Flicker, Gate weave, Vignettering, Glow…

Defocus Background before
Defocus Background after
Film Looker Creator

What’s new on the FAIRLIGHT page?

01 Dialog Separator Tool: Voice, Background en Ambiance zijn nu eenvoudig te scheiden.

02 Music Remix Tool: Hiermee remix je heel snel een bestaande muziektrack (bv. zang, drums, bass of gitaar uit muziek halen). Vraag zeker toestemming aan de componist wanneer je een remix maakt.

Dialog Separator Tool
Music Remix Tool

03 Ducker tool: Met deze tool kun je snel een muziektrack “ducken” voor een andere track, waarbij de muziek automatisch wordt gemixt met de dialoog op het andere spoor.

04 Ondersteuning voor Ambisonics, met de opkomst van XR/AR/VR kan Immersive Audio natuurlijk niet ontbreken. Met Intellitrack kan je panning tracken op een persoon of object.

Ducker Tool
Immersive Audio

Door guru

Portretfoto Chris

#TeamDaVinciResolve, ik zit erin!

“Hoewel het nog wachten is op de officiële release van DaVinci Resolve 19, kan je alvast starten met video editing of je erin verdiepen. Bij de Academy zetten we je graag op weg: van starten met DaVinci Resolve tot een advanced deep dive.”

Chris

Audiovisual Specialist

Je verdiepen in video-editing?