DTP of grafische vormgeving: what's in a name?

20 september 2019

Wil je een grafische vormgever of graphic designer eens op stang jagen? Vraag dan of hij/zij een DTP’er is & wacht 3 tellen af … Want neen, dat is niet hetzelfde 👇. 

DTP -> Desktop Publishing

De term Desktop Publishing rolde de grafische wereld in rond 1985, toen de computer/desktop dat ook deed. De samenwerking tussen PageMaker, Apple MacIntosh en Apple LaserWriter maakte het voor het eerst mogelijk om afbeeldingen en tekst in één file te gieten op je pc en het geheel ook nog af te drukken. Voor ons de logica zelve, maar back then een ware (r)evolutie.

Grafische vormgeving

Met grafische vormgeving wordt meestal het creatieve proces bedoeld. Designers starten vaak met een idee, een wit blad en een schetspotlood. Zo ontstaan de eerste ontwerpen die dan nadien m.b.v. computer en grafische programma’s verder opgemaakt worden tot er een drukklare file naar de drukker kan doorgestuurd worden. 

DTP vs. grafische vormgeving

Een DTP-profiel is vooral technisch sterk en zorgt ervoor dat je brochure, boek, jaarverslag of andere publicatie snel en goed in druk kan gaan. 

Ervaren DTP’ers zijn hun gewicht in goud waard! Vaak kennen ze hun software zo goed dat ze repetitieve processen kunnen automatiseren, waardoor je als klant heel wat tijdswinst kunt boeken.

Een grafische vormgever geeft het creatieve proces mee vorm. Je kan bij hem/haar terecht met een vaag concept dat dan uitgroeit tot een concrete campagne, huisstijl, logo, brochure, …

Specifieke kennis en skills, hetzelfde DNA


Bij ons vind je zowel doorwinterde DTP’ers als grafische vormgevers. We werken met een team van 54 specialisten met een passie voor visuele communicatie. Allemaal vakmensen met specifieke kennis en skills, maar met hetzelfde DNA: positieve karakters die de dingen graag beter maken. Binnen de deadline, zonder compromis op kwaliteit.

Een beroep doen op ons team voor het ontwerp van je huisstijl of de feilloze afwerking van je catalogus, prijslijst, jaarverslag, folder of magazine?

Contacteer ons of bel +32 (0)52 41 45 65.

Geschreven door Jan

Senior Grafisch Vormgever

Jan is een rot in het grafische vak: geschoold als drukker en drukwerk veredelaar, gepakt met 17 jaar beroepservaring en een doorgedreven knowhow van de huidige Creative Cloud Suite.

Mocht er een “De Slimste Mens ter Grafische Wereld” bestaan? Bingo! Jan zijn kennis van complexe druktechnieken maakt dat hij perfect kan inschatten wat technisch haalbaar is en wat niet, hij werkt snel en feilloos.

In zijn vrije tijd wandelt Jan graag met zijn dochter een powerboost tegemoet aan zee en is hij liefhebber van films/bingebare dramaseries.

Boek Jan

Nog meer lezen?

Bekijk gerust onze andere blogposts vol toffe weetjes en nieuwtjes om up-to-date te blijven.