Dtp of grafische vormgeving: what’s in a name?

30 augustus 2023

Read
Dtp of grafische vormgeving: what is in a name

Key takeaway

Desktop publishers staan in voor het hele proces van het creëren en het opmaken van drukwerk en digitale publicaties. Grafisch vormgevers creëren visuele concepten en bepalen de overall look en feel. Deze termen kunnen verwarrend zijn. Dus hier zijn we met verheldering!

In de wereld van grafische vormgeving en drukwerk kom je regelmatig de term dtp tegen. Maar wat betekent dtp eigenlijk? Wat doet een dtp’er precies? En is er een verschil tussen dtp en grafische vormgeving? Ben je een groentje in de grafische sector, dan kunnen deze termen verwarrend zijn. Dus hier zijn we met verheldering!

Wat is dtp of desktop publishing?

De term desktop publishing (dtp) rolde de grafische wereld in rond 1985, toen de computer/desktop dat ook deed. De samenwerking tussen PageMaker, Apple MacIntosh en Apple LaserWriter maakte het voor het eerst mogelijk om afbeeldingen en tekst in één file te gieten op je pc en het geheel ook nog af te drukken. Voor ons de logica zelve, maar back then een ware (r)evolutie.

Dtp omvat het hele proces van het creëren en het opmaken van drukwerk en digitale publicaties. Denk aan brochures, flyers, handleidingen, tijdschriften, catalogi, jaarverslagen, nieuwsbrieven en meer. Met behulp van software tools als Adobe InDesign en Adobe Illustrator zorgt een dtp’er ervoor dat het materiaal er professioneel en visueel aantrekkelijk uitziet voordat het in druk gaat of online wordt gepubliceerd.

Wat doet een desktop publisher?

Desktop publishers hun hart gaat net dat tikkeltje sneller slaan van lijvige documenten dan dat van grafisch vormgevers. Het zijn krakken in secure projecten tot een goed eind brengen. Dtp’ers zijn technisch sterk, hebben een oog voor detail en zijn pro in het behouden van consistentie in een lay-out. Ze kunnen als geen ander aan de slag gaan met kleuren en lettertypes, het bewerken van afbeeldingen en het verzorgen van de technische aspecten voor het drukproces. Ze zijn bekend met de druktechnische vereisten voor verschillende soorten drukwerk en digitale media waardoor je hen met alle vertrouwen de opmaak van bv. een catalogus of jaarverslag in de handen kan steken.

Ervaren dtp’ers zijn hun gewicht in goud waard! Vaak kennen ze hun software zo goed dat ze repetitieve processen kunnen automatiseren, waardoor je als klant heel wat tijdswinst kunt boeken.

Wat is het verschil tussen dtp en grafische vormgeving?

Hoewel de verantwoordelijkheden en skills van een grafisch vormgever en een dtp’er elkaar kunnen overlappen, is er wel degelijk een verschil. Met grafische vormgeving wordt meestal het creatieve proces bedoeld. Grafisch vormgevers creëren visuele concepten en bepalen de overall look en feel van een project. Ze gebruiken hun creativiteit en artistieke vaardigheden om tot originele ontwerpen te komen die de boodschap van de klant op leuke manier overbrengen aan de eindgebruiker.

Een dtp’er richt zich meer op de technische aspecten van het ontwerpproces. Ze gebruiken de door de grafisch vormgever gecreëerde visuele elementen en vertalen deze naar printklare bestanden.

Bij ons vind je zowel doorwinterde dtp’ers als grafische vormgevers.

We werken met een team van +75 designers met een passie voor visuele communicatie. Allemaal vakmensen met specifieke kennis en skills, maar met hetzelfde Typo-DNA: positieve karakters die de dingen graag beter maken. Binnen de deadline, ook al was die gisteren.

Een beroep doen op ons team voor het ontwerp van je huisstijl of de feilloze afwerking van je catalogus, prijslijst, jaarverslag, folder of magazine? Contacteer ons of bel +32 (0)52 41 45 65.