Wat is het verschil tussen UI & UX design?

30 augustus 2023

Read
Verschil tussen UX en UI design

UI en UX design verhouden zich zowat als een vers getrouwd stel. Ze gaan hand in hand en de een kan niet zonder de ander. Ze worden dan ook vaak in één adem genoemd, maar ze spelen wel degelijk elk hun unieke rol in het creëren van een optimale gebruikerservaring. Waarin ze verschillen? Dat verhelderen we graag!

UI design: voor het oog

UI design, ook wel user interface design genoemd, is het virtuele en functionele contactpunt tussen de gebruiker en je website/software. Het heeft als basisdoel informatie snel en eenvoudig naar de gebruiker over te brengen, zodat die moeiteloos z’n weg vindt. Als UI designer verpak je de interface met de look & feel van het merk waar je voor werkt, en zorg je ervoor dat het de juiste boodschap uitstraalt. Denk aan vertrouwen bij een bank of gezelligheid bij een koffiezaak. Die uitstraling bekom je door het kiezen van een harmonische set aan kleuren, lettertypes, buttons en andere interactieve componenten.

Maar hoe weet je of je een goed UI design hebt ontworpen?

Dat is vaak woord tegen woord. Maar diegene die het het beste kunnen vertellen, zijn de gebruikers zelf. Stel user tests op, kijk mee over de schouder en ga in dialoog met hen zo traceer je snel moeilijkheden. Een andere optie is A/B testing: toon willekeurig 2 versies van je website aan verschillende gebruikers, en meet welke versie als het handigst werd ervaren.

Zet je je eerste stappen als UX/UI designer of wil je tijd gaan investeren in het optimaliseren van je huidige workflow? Onze Academy biedt hoogst wel wat je zoekt.

UX design: de hele beleving

UX design, ofwel User Experience design, gaat over de totaalbeleving bij een gebruiker rond je merk. Het is gericht op het begrijpen van de behoeften, verwachtingen en gedragingen van je gebruiker bij het interageren met je product of systeem. Het overstijgt je website, het gaat bijvoorbeeld ook over de ervaring die een eindgebruiker heeft bij een radiospot, een poster, een sms, een persoon op straat… kortom: de totaalbeleving. Als je iets aankoopt bij CoolBlue heb je verschillende touchpoints: een online webshop, het unboxing proces, de service erna. Als je aan al de stappen van deze flow een toffe ervaring overhoudt, krijg je een goed gevoel bij het merk.

Maar wat is de taak van een UX designer juist?

Als UX designer voer je uitgebreid onderzoek uit naar het gebruikersgedrag en zorg je ervoor dat je website of app intuïtief, bruikbaar en gemakkelijk te begrijpen is. Starten doe je door een soort van politieverhoor (a.k.a. user interviews) af te nemen bij je gebruikers: wie zijn ze, wat doen ze en waarom. Die inzichten vertaal je in functionaliteiten en structuur. Hoe béter je je doelgroep kent, hoe eenvoudiger voor jou om een goede user flow te designen.

UI & UX is een en-en verhaal

Hoe je er online uitziet is net zo belangrijk als hoe een gebruiker je merk online beleeft. Het zorgt voor een intuïtieve en plezierige gebruikerservaring, verhoogt de conversiepercentages en minimaliseert de leercurve voor nieuwe gebruikers. Leuke kleurtjes zijn tof, maar als je gebruiker niet vindt wat ie zoekt haakt ie toch af.

Ben jij nog op zoek naar een krak in dit vak? Onze UX en UI designers komen met bakken enthousiasme naar je toe! Let wel, dit ras kampt met een zware koffieverslaving, take care of them! Klik en contacteer ons via een vlotte user flow met al je vragen.