From scratch: de nieuwe webshop van Typografics

28 maart 2018

Het was mijn persoonlijke ambitie om eens een webshop from scratch te bouwen.
Pieterjan

Al enkele jaren neemt Typografics deel aan de 1.000 km van Kom op tegen Kanker. Ook komend Hemelvaartweekend fietsen onze teams weer mee. Om te mogen deelnemen, hebben we per team 5.000 euro nodig. Dit jaar kunnen mensen Typografics ook steunen door iets te kopen uit onze gloednieuwe webshopPieterjan nam de back-end development voor zijn rekening en Arno ontwierp het design. Jonathan was verantwoordelijk voor de front-end development en ontwikkelde zelf een framework.

 

“De collega’s maken ieder jaar leuke ontwerpen voor T-shirts, kaartjes en tote bags. Het leek ons wel een leuk idee om deze spulletjes onder te brengen in een webshop ten voordele van Kom op tegen Kanker.

Vroeger maakten we vaak gebruik van WordPress om sites te maken. Het laatste jaar gebruiken we echter meer en meer Processwire CMS. Dit geeft onze developers & designers veel meer flexibiliteit.”

WordPress heeft een wildgroei aan modules die vaak moeilijk te customizen zijn. Dat kan soms heel frustrerend zijn. Om toch niet van nul te moeten beginnen, kozen we voor Processwire, wat een andere open source CMS is. Ook voor de personen die de website moeten onderhouden is dit veel aangenamer werken dan andere CMS-oplossingen. Het is met andere woorden interessant voor alle partijen.”

 

“ProcessWire werkt ook met modules, maar er zijn niet voor iedere functionaliteit 100 verschillende modules. Meestal is er slechts één module die vrij uitgebreid én makkelijk aan te passen is. Deze 3 premium modules gaven ons al een voorzet:

 

Betalingsmodule

“Je kan ook vrij eenvoudig zelf modules bouwen in Processwire. Wij hebben de link gemaakt tussen onze shop en de betalingsservice Mollie. Dit hebben we vervolgens verpakt in een nieuwe betalingsmodule.

Nu we deze module ontwikkeld hebben, gaan we deze ook opensourcen. Zo kunnen andere developers de module binnenkort gratis gebruiken.”

Spaghetti’s bestellen via een chatbot?

“Jammer genoeg zal kanker na dit jaar nog niet de wereld uit zijn. We hebben nog leuke concepten voor volgende edities van de 1.000 km voor Kom op tegen Kanker. We kijken er naar uit om onze shop ieder jaar verder uit te bouwen. Het zou wel eens kunnen dat je volgend jaar porties spaghetti kan bestellen via een chatbot. To be continued…”

 

Geschreven door Pieterjan

Senior Webdesigner en -developer

Pieterjan studeerde Devine aan de Hogeschool West-Vlaanderen te Kortrijk. Zijn interesses bevinden zich op het kruispunt van design en technologie. Hij houdt er van uitgedaagd te worden op professioneel vlak en is altijd op zoek naar nieuwe technologieën om mee te werken. In zijn vrije tijd blijft hij bezig met technologie. Dat gaat van het bouwen van 3D printers of arcadegames tot het maken van apps. 
 
​Om toch nog wat in beweging te blijven vind je hem op tijdens het weekend regelmatig op de fiets.

Pieterjan heeft meer dan 5 jaar ervaring in de sector.

Nog meer lezen?

Bekijk gerust onze andere blogposts vol toffe weetjes en nieuwtjes om up-to-date te blijven.