Variabele fonts: wat en hoe?

29 september 2017

Open Type Font Variations

Eind 2016 al werd in Warschau tijdens de AtypI-conventie (Association Typographique Internationale) het fenomeen OpenType Font Variations voorgesteld. Voor wie niet helemaal weet wat daarmee bedoeld wordt: het is een systeem dat grafische en digitale designers zou toelaten om lettertypes variabel te maken van Ultra Wide Bold tot Extra Narrow Thin.

De voordelen van variabele fonts

  • Er is slechts 1 bestand nodig dat alle font-informatie bevat: variaties, gewicht, breedte … Dat is goed nieuws voor de laadtijd van websites, maar ook de kennisoverdracht tussen verschillende grafische partners wordt makkelijker.
  • De mogelijkheid om variabele x-hoogtes in te bouwen in een font verhoogt de leesbaarheid bij kleine corpsgroottes.
  • Variabele lengtes bij stokken en staarten (ascenders & descenders) zorgen dan weer voor mooie compacte titels zonder dat letters in elkaar overlopen.

Er zijn dus behoorlijk wat mogelijkheden voor deze OpenType Font Variations, zeker om een typografisch aangename en verantwoorde beleving te creëren die uniform is voor print en web.

Gisteren maakte Adobe dan weer bekend dat het een variabel font introduceert in Photoshop. Het is nog onbekend wanneer we deze functie ook echt zullen kunnen gebruiken, maar wie ongeduldig is kan hieronder alvast een voorproefje bekijken! 

Geschreven door Michael

Training Supervisor

Sinds 2011 is Michael in dienst als Adobe Certified Instructor - Design & Lay-out Solutions, wat betekent dat hij steengoede opleidingen geeft. Daar kunnen zowel onze klanten als onze medewerkers over getuigen. Samen met HR zorgt hij ervoor dat elk personeelslid de nodige bijscholing en opleiding krijgt. Voor onze klanten stelt hij praktische klassikale of maatwerktrainingen samen waarin hij de nadruk legt op workflow en een correct én efficiënt gebruik van Adobe software. Dat Michael snel overeenkomt met anderen en zich goed kan inleven, helpt hem in de job.

Daarnaast staat Michael in voor het onderhoud van de IT infrastructuur, draagt hij zijn steentje bij in het aanwervingsproces van nieuwe consultants en ontfermt hij zich - samen met marketing en overige trainers - over de content en huisstijl van Talent Academy.

Zijn stevig gevulde werkagenda laat hij helemaal los van zodra Michael de play knop van zijn TV-afstandsbediening induwt: movie night on, work off.


Nog meer lezen?

Bekijk gerust onze andere blogposts vol toffe weetjes en nieuwtjes om up-to-date te blijven.