Variabele fonts: wat en hoe?

Michael

Academy Supervisor

29 september 2017

Open Type Font Variations

Eind 2016 al werd in Warschau tijdens de AtypI-conventie (Association Typographique Internationale) het fenomeen OpenType Font Variations voorgesteld. Voor wie niet helemaal weet wat daarmee bedoeld wordt: het is een systeem dat grafische en digitale designers zou toelaten om lettertypes variabel te maken van Ultra Wide Bold tot Extra Narrow Thin.

De voordelen van variabele fonts

  • Er is slechts 1 bestand nodig dat alle font-informatie bevat: variaties, gewicht, breedte … Dat is goed nieuws voor de laadtijd van websites, maar ook de kennisoverdracht tussen verschillende grafische partners wordt makkelijker.
  • De mogelijkheid om variabele x-hoogtes in te bouwen in een font verhoogt de leesbaarheid bij kleine corpsgroottes.
  • Variabele lengtes bij stokken en staarten (ascenders & descenders) zorgen dan weer voor mooie compacte titels zonder dat letters in elkaar overlopen.

Er zijn dus behoorlijk wat mogelijkheden voor deze OpenType Font Variations, zeker om een typografisch aangename en verantwoorde beleving te creëren die uniform is voor print en web.

Gisteren maakte Adobe dan weer bekend dat het een variabel font introduceert in Photoshop. Het is nog onbekend wanneer we deze functie ook echt zullen kunnen gebruiken, maar wie ongeduldig is kan hieronder alvast een voorproefje bekijken!