Creatives only: onze OFFF Festival key takeaways
4 april 2023
Barcelona. Mooi weer. Ongedwongen sfeer. Dat lijkt een ideale setting voor een inspirerend festival met sprekers uit alle uithoeken van het graphic design-landschap. Samen met Sten en Brent kwamen we onze creatieve batterijtjes opladen tijdens OFFF Festival 2023.
Buiten wat freebies in een very nice totebag, namen we ook veel inspiratie & learnings mee huiswaarts. Fiesta voor jou, want jij komt er hier alles over te weten: 5 OFFF takeaways die je doen omdenken in je job als creative.
01 Challenge the rules
"We're not making life or death decisions. So why not experiment?" - David Carson
Hier parafraseer ik David Carson, maar dezelfde kern hoorde ik ook bij andere sprekers. Er zijn uiteraard heel wat regels in ons vak, die voortkomen uit de traditie van het vak, gewoontes van de werkplaats of opgelegd van hogerop. Vaak hebben die een bewezen nut. Maar het is evenzeer de taak van een ontwerper om telkens opnieuw die regels in vraag te stellen en weloverwogen te overtreden in dienst van een veel betere vraag: wat wil je vertellen, en hoe kan je dat best vertellen?
Dit is zeker relevant bij commercieel ontwerp. We houden allemaal van de duidelijkheid die we krijgen van een brand book. Maar meer duidelijkheid is niet beter. No great design ever came from great creative guidelines. To define is to confine.
Als designer is het niet onmogelijk om in een nine-to-five job jezelf te blijven uitdagen, de ingrepen hoeven geen aardverschuiving te zijn. Het zit ‘m in de kleine dingen. Commercieel ontwerp is vaak té functioneel. Maar stijl is even belangrijk. Stijl is hetgeen in eerste instantie de aandacht trekt. Pas dan kan het ontwerp zijn functie dienen. Don’t mistake legibility for communication.
De uitdaging die je als designer aangaat, is dus niet enkel om deliverables af te leveren. Durf tegen de stroom in te zwemmen en kritische vragen te stellen aan de betrokkenen. If nobody hates it, nobody loves it.
#2 Again, challenge the rules
“If nobody hates it, nobody loves it.” - Jessica Walsh
Laat die maar eens binnensijpelen. ;-)
#3 Be a driver, not a passenger
“If money wasn’t an issue, would you still do it?” - ask yourself
OFFF was een podium voor vele diverse sprekers die iets interessants te vertellen hebben, maar hebben ze ook iets gemeen? Zijn het wat lucky few die succesvol geworden zijn, of is er een recept?
Het was me duidelijk dat de keynote sprekers designers zijn die projecten in eigen handen nemen. Het zijn geen ja-knikkers. Ze gaan in dialoog met de klant en bieden hun eigen antwoord. Ze nemen ownership.
Ze vertegenwoordigen in die zin de passie waar de meesten van ons mee gestart zijn: grafisch ontwerpers staan in een unieke positie dat ze van hun hobby hun werk kunnen maken. If money wasn’t an issue, would you still do it?
We willen niemand wijsmaken dat iedereen zo succesvol hoeft, of zelfs wil worden. Voldoening vind je ook in kleine overwinningen. Maar een overwinning zal er nooit komen zonder enige strijd of tegenwind. Dus, neem het stuur zelf in handen, stop being a passenger.
#4 Ask the right questions
“Rewrite the brief to something made out of golden fairy dust and sparkles.” - Google Creative Lab
Mocht ik zeggen dat er geen slechte briefings bestaan, dan ben ik zeker niet de enige die nu zou gniffelen. Terecht, maar er zit een grote waarheid in. In veel keynotes hoorde je vaak eenzelfde boodschap: Rewrite the brief to something made out of golden fairy dust and sparkles.
Een designer wil maar al te graag zijn taak tot een goed einde brengen. Slecht geïnformeerd beginnen, daar loopt het al vaak fout. De designer weet niet wat de klant wil. Verrassing: de klant weet het misschien ook niet altijd 100%. You already have all the answers, just ask the right questions.
Het is de onuitgesproken taak van een designer om afstand te nemen van de briefing, vragen te stellen, uit te pluizen wat de klant écht wil, maar ook wat de boodschap moet zijn naar de ontvanger toe, die vaak andere dingen wil. De klant moet overtuigd worden dat hetgeen die wil, niet per se hetgeen is wat die nodig heeft. En je zal er zelf ook meer voldoening uit halen.
#5 Buy baby chicks
“Make your studio an inspiring place to be.” - James Victore
Buy baby chicks, een van de quotes uit een minder gewaardeerde keynote, maar er zit iets waardevols in. Een boodschap die ook bij andere sprekers op te merken viel. De uitspraak laat ik dienen als metafoor.
Het is een oproep naar designers om creatief te blijven. We zitten in een creatieve industrie, en dat vraagt om een omgeving die creatieve vrijheid prikkelt en je inspireert om gelijk wat te proberen. Make your studio an inspiring place to be.
Het is een oproep naar studio’s om die creatieve vrijheid toe te laten. Het vraagt om de juiste mindset. Niet elk idee zal tot een vruchtvol resultaat leiden. Kansen benutten is tegelijk kansen nemen. Het is vertrouwen geven. Trust in vision & innovation.
Dus als die volgende opdracht vraagt om iets gek, zoals kuikentjes kopen, geef het een kans. Creatieve vrijheid is ideeën nastreven die buiten de lijntjes kleuren. Je haalt er misschien iets geheel origineel uit. Zo niet, dan heb je op z’n minst een geweldig verhaal.

Geschreven door Jensie
Talent Trainer & Senior grafisch vormgever
Jensie behaalde een Masterdiploma Beeldende Kunsten aan het Sint-Lucasinstituut in Gent en werkte daarna 8 jaar op de grafische dienst van een groothandel/ontwikkelaar van elektronica. Daar lag de focus vooral op de opmaak en datapublishing van catalogi via de plugin EasyCatalog voor InDesign. Sinds de zomer van 2018 versterkt Jensie het Talent Academy team. Sindsdien stelt hij zijn expertise niet enkel als consultant ter beschikking maar deelt hij zijn kennis ook met cursisten in ons Adobe Authorised Training Centre.
In zijn vrije tijd is Jensie graag creatief bezig. Zo stond hij meer dan 10 jaar zijn mannetje als instructeur in het jeugdwerk. Hiernaast houdt hij van tekenen en speelt hij gitaar. Verder kun je Jensie blij maken met goede films, games of graphic novels.