Sprokkels van het wereldwijde web – aflevering 4

5 augustus 2016

1. Comic Sans

Geen lettertype zo gecontesteerd als Comic Sans. Vormgevers en liefhebbers van typografie haten het werkelijk hartsgrondig. Er is op internet zelfs een manifest te vinden dat uitlegt waarom het lettertype zou moeten verdwijnen. En er is iets van aan: het font heeft een behoorlijk kinderlijke uitstraling. Het werd dan ook in 1994 uitgebracht door Microsoft voor informele documenten en is gebaseerd op de ‘handgeschreven’ letters in tekstballonnen in stripverhalen. Geen mens haalt het tegenwoordig nog in het hoofd om het te gebruiken voor serieuze documenten, en wie dat wel doet kan rekenenen op eeuwige hoon en spot. En volgens een aantal van onze grafici is dat zelfs niet onterecht. Maar voor wie graag een grondige analyse leest of bekijkt van wat er nu precies allemaal mis is het font in kwestie kan hier terecht. 
 
Maar er zijn ook designers die op een creatievere manier omgaan met hun afkeer voor het lettertype in kwestie. Deze Russische vormgever bijvoorbeeld gaf een aantal zeer bekende merken een make-over met Comic Sans. 

2. Open Captions (ondertitels) in Adobe Premiere Pro CC

Wie regelmatig werkt met Adobe Premiere Pro is allicht bekend met de functie ‘Closed Captions’. Sinds de CC update 2015.3 kun je echter ook aan de slag met de feature ‘Open Captions’. Het voornaamste verschil is dat deze ‘Open Captions’ quasi geen beperking kennen op vlak van font, punt en kleur. Bovendien kunnen deze ‘Open Captions’ overal op de video gepositioneerd worden in tegenstelling tot de ‘Closed Captions’.
 
Voor een uitgebreide uitleg over deze Open Captions verwijzen we je graag door naar de Adobe Blog.

3. Instagram voor Windows 95

Wie thuis werkt met een PC die op Windows draait zal ondertussen normaal gezien overgeschakeld zijn op Windows 10, de laatste nieuwe versie van het besturingssysteem. Maar voor de nostalgici onder ons die zich nog Windows 95 herinneren creëerde Misha Petrick uit Rusland een animatie die de look en feel van het besturingsprogramma combineert met een mock-up van Instagram zoals we het vandaag kennen. Pixelart zoals je het nooit eerder zag!

Zelf ook een tip voor deze rubriek? Reageren? Dat kan:  studioweb@typografics.be

Geschreven door Arno

Senior UX/UI Designer

Arno zat als jonge snaak al geïnteresseerd toe te kijken hoe zijn vader websites bouwde met Adobe Photoshop en flash. Je kunt wel zeggen dat hij webdesign met de paplepel heeft binnen gekregen. Voor zijn hogere studies koos Arno dan ook voor Multimedia en Communicatietechnologie. Die opleiding rondde hij onlangs succesvol af en na een korte stop in een ander bedrijf is hij sinds enkele maanden bij Typografics aan de slag. Zijn focus? Webdesign, web development en animaties voor web. ​Hobby's? Hij leeft zich graag uit in de fitness en is voortdurend nieuwsgierig op zoek naar nieuwe ervaringen, mensen en culturen.

Boek Arno

Nog meer lezen?

Bekijk gerust onze andere blogposts vol toffe weetjes en nieuwtjes om up-to-date te blijven.